Afbeelding

Weg met die WOZ ?

De gemeenten zijn bevoegd om jaarlijks middels de Wet WOZ een aanslag op te leggen voor de gemeentelijke belastingen waarbij de vastgestelde waarde van het onroerend goed als grondslag telt. Er bestaat een onderscheid tussen onroerend goed met als bestemming woning en niet-woning, maar ook is er een onderscheid tussen gebruikers en eigenaren. Zo ontvangen eigenaren die een niet-woning in eigen gebruik hebben zelfs twee aanslagen gemeentelijke heffingen.

Door de kwalificaties kun je al direct een aantal vragen oproepen: is het goed wel onroerend? Is er sprake van een woning? Wie is de gebruiker? Wat behoort er al dan niet tot de (niet-)woning? Als klap op de vuurpijl heb je mogelijk ook je twijfels over de eenmaal vastgestelde waarde… Als ik je mededeel dat de gemeenten weliswaar richtlijnen hanteren voor het vaststellen van de waarden van het onroerend goed, maar dat deze veelal niet bindend zijn en er bovendien voor de verschillende kwalificaties van het soort onroerend goed en het soort gebruiker uiteenlopende waarderingsmethoden worden gehanteerd, dan wordt het vragenplaatje dat je hebt over de vastgestelde waarde ongetwijfeld groter.

Dat is uiterst vervelend. Een correct vastgestelde waarde is van groot belang. Idealiter is de vastgestelde waarde een zo goed mogelijke benadering van de waarde in het economisch verkeer. Voor onroerend goed voor een bedrijf is dat overigens niet per se de verkoopwaarde, maar dat even terzijde. Een correct vastgestelde waarde is van groot belang omdat zij doorwerkt op diverse belastingen: voor de inkomstenbelasting in Box 1 voor de bijtelling van het eigenwoningforfait en in Box 3 voor de tweede eigen woning of overige onroerende zaken. Voor de winstbepaling in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, door middel van regelgeving omtrent de afschrijvingen. Ook nog de erf- en schenkbelasting, de waterschappen, de onroerendzaakbelastingen en de verhuurdersheffingen sinds 2013.

Veelal ben je als eigenaar of gebruiker zelf erg goed op de hoogte van de status van het onroerend goed. Mogelijk heb je het vermoeden dat de vastgestelde waarde te hoog of te laag is en heb je hier objectieve redenen voor. Indien je twijfelt aan de vastgestelde waarde is het zinvol om in bezwaar te gaan. Mogelijk krijg je op deze wijze inzage in de wijze waarop de waarde is vastgesteld en kun je hier iets tegenin brengen. Uiteraard willen wij je daar graag in helpen. Ik nodig je uit om de onlangs ontvangen of spoedig te ontvangen beschikkingen kritisch te benaderen!