Nogmaals de jubelschenking

Het zal inmiddels bekend zijn dat de vrijgestelde eigenwoningschenking van € 100.000 weer helemaal terug is van weggeweest. Het is nu geen tijdelijke maatregel meer, maar zou voor de langere termijn moeten gelden. De vrijstelling klinkt nog steeds erg sexy, maar als je vervolgens kijkt naar alle voorwaarden en het overgangsrecht waarbij het eerdere schenkingsverleden wordt betrokken, dan is het toch echt weer oppassen geblazen. Zomaar even een 'tonnetje' overmaken is van harte af te raden. Er zijn veel aandachstpunten, hierbij een paar.

Wellicht een open deur, maar toch: de schenking moet allereerst verband houden met de aankoop/verbetering van een eigen woning of aflossing van een eigenwoningschuld. Een tweede woning of recreatiewoning valt daarmee dus af. Voor een buitenlandse eigen woning is extra onderzoek vereist. Let op, er is pas sprake van een eigenwoningschuld als wordt voldaan aan de fiscale vereisten. Naar huidige normen is dat dus verplichte aflossing. Wordt de schenking gebruikt voor een hypothecaire schuld die niet wordt aangemerkt als eigenwoningschuld, dan is dus géén sprake van een vrijstelling.

Anders dan voorheen geldt in de nieuwe regeling dat de ontvanger van de schenking ouder dan 18 en jonger dan 40 jaar moet zijn. Als je gebruikmaakt van de mogelijkheid de vrijstelling te verspreiden over drie aansluitende jaren, moet de ontvanger in elk jaar voldoen aan de leeftijdsvereiste. Dat kan handig zijn bij aflossing van een eigenwoningschuld om een eventuele boete wegens vervroegde aflossing te voorkomen. De begunstigde hoeft de schenking niet meteen te gebruiken voor een eigenwoning(schuld), maar heeft wat extra tijd. Dat betekent dus ook dat als je de uiterste leeftijd bijna hebt bereikt, je de schenking kunt ontvangen om die vervolgens te besteden in de (ongeveer twee) jaren daarna.

Strikt genomen zou je voor de betreffende korte periode de ontvangen schenking kunnen (terug)uitlenen als je de lening dan maar weer op tijd kunt opeisen en terugontvangt, zodat die vervolgens binnen de juiste periode gebruikt kan worden voor een eigenwoning(schuld). Het spreekt voor zich dat één en ander zeer nauwkeurig moet worden vastgelegd om elk risico te vermijden dat alsnog schenkbelasting is verschuldigd. Eventueel zou aan de schenking ook nog een ontbindende voorwaarde verbonden kunnen worden voor het geval de schenking niet volgens de fiscale voorwaarden wordt besteed. Overigens kan de belastingdienst je verzoeken om bewijs te leveren dat daadwerkelijk aan de voorwaarden is voldaan. Zorg dus dat je een waterdichte administratie bijhoudt.

De schenking hoeft niet notarieel te worden vastgelegd. Een schriftelijk stuk, zeker als je ook wilt bewijzen dat de zogenoemde anti-aangetrouwdenclausule van toepassing is op de schenking, is van harte aan te bevelen. Verder moet je je als begiftigde realiseren dat een lagere eigenwoningschuld ook minder aftrek hypotheekrente betekent.