Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Wim Vree bouwt af

Wim Vree is aan het afbouwen. Hij heeft zijn aannemersbedrijf Albert Vree & Co onlangs op papier verkocht aan Martijn Polinder. In de praktijk gaat de overdracht wat geleidelijker. De komende twee tot drie jaar handelt de Weesper zijn lopende zaken af en staat hij Martijn met raad en daad terzijde.

Polinder is geen familie, geen (oud-)werknemer en zelfs geen Weesper. Hij en Wim Vree vonden elkaar toen de aannemer een opvolger zocht voor het bijna 130 jaar oude familiebedrijf, waarvoor Vree binnen zijn familie geen opvolging kon vinden. "Natuurlijk doet Martijn het op zijn eigen manier, maar aan de overname heb ik wel een paar voorwaarden gesteld", vertelt Vree. "Zo wilde ik de garantie dat de huidige werknemers minstens twee jaar mochten blijven en ik wilde dat de naam, de kwaliteit en de reputatie behouden blijven." Best een uitdaging, maar de jonge aannemer uit Arnhem gaat hem graag aan. "Voor mij zijn de mensen met wie je samenwerkt heel belangrijk. Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten, daar wil ik het maximale uit halen."

Zelf kan Polinder, afgestudeerd bouwkundige, tot zijn eigen spijt amper een schilderij ophangen. Hij is vooral een manager. Wim Vree is juist een echte ambachtsman, hij heeft het vak geleerd van zijn vader en grootvader. "Tja, onder managementtaken kwam ik niet uit natuurlijk en dat slokte gaandeweg mijn tijd op. Maar als je in mijn hart kijkt, werk ik het liefst met mijn handen." Dat Polinder niet over timmermanskwaliteiten beschikt, maakt Vree niet uit. "Hij moet de boel aansturen, de juiste mensen op de juiste klus zetten en de kwaliteit bewaken. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hem dat gaat lukken, anders had ik het bedrijf niet aan hem overgedragen." Polinder heeft samen met een compagnon al een aannemersbedrijf in Arnhem ("Valt wel mee hoor, die reistijd"). Hij laat daar een groot deel van zijn taken overnemen, zodat hij zich goed op Weesp kan focussen. Hij neemt, net als Vree, in principe alle klussen aan, maar verheugt zich ook erg op het stokpaardje van het bedrijf Albert Vree & Co: het restaureren van monumenten. Dat zal Vree misschien nog wel het meest gaan missen, in restauratiewerk stopte hij zijn ziel en zaligheid. "Gelukkig verkeren de Weesper monumenten in redelijk goede staat. De gemeente Weesp heeft altijd een goed beleid gehad wat dat aangaat, het belang van het behoud van historische panden is de afgelopen bestuursperioden op de juiste waarde geschat."

Terwijl Vree met Polinder door de werkplaats aan de Nieuwstad loopt vertelt hij wat hij met zijn vrije tijd van plan is: "Ik wil aan modelbouw gaan doen, gewoon lekker thuis. Na al dat grove werk lijkt dat fijne werk me een uitdaging. Er is een boot die ik graag op schaal na wil maken. Daar zal ik wel wat jaartjes zoet mee zijn."