Nogmaals
het levenstestament

In de statuten van een BV staat doorgaans dat de vergadering van aandeelhouders een voorziening moet treffen voor het geval sprake is van belet en/of ontstentenis van het bestuur. Dat lijkt ook logisch omdat het bestuur de handen en voeten van de onderneming is. Zonder bestuur kan een onderneming niet draaien. Door middel van een AVA-besluit kan daarin worden voorzien, maar er is een extra optie: het levenstestament. Zoals al eerder aangegeven een hopeloze term, want we weten allemaal dat je een testament maakt voor na je overlijden. Omdat het levenstestament juist voor de periode dat je nog leeft wordt gemaakt, is het beter de term 'volmacht' te gebruiken. Omdat de geest al uit de fles is, zullen nog wat extra overwegingen ten aanzien van het levenstestament worden gegeven.

In het levenstestament geef je een volmacht om handelingen namens jou te kunnen verrichten. Uiteraard wordt de volmacht afgegeven voor het geval je die handelingen niet meer zelf kunt verrichten, maar doorgaans wordt de volmacht onvoorwaardelijk afgegeven. Het belang daarvan kan niet worden onderschat. Indien er geen levenstestament is, zal er bewind of curatele moeten worden aangevraagd. Dat gaat via de rechter en de rechter moet ook voor de nodige rechtshandelingen toestemming geven. De ervaring leert dat dat soms tot veel vertraging en extra last bij de bewindvoerder/curator leidt. De rechter heeft namelijk een geheel eigen rol in het proces en die rol hoeft niet altijd gelijk te lopen met het belang van partijen.

Is er een levenstestament met afdoende volmacht, dan is bewind of curatele in beginsel niet aan de orde. Ook rechterlijke toestemming speelt dan niet. Voor een privésituatie, zoals verkoop van de echtelijke woning, kan dat veel extra zorgen voorkomen.

Maar ook voor de ondernemer kan het levenstestament specifiek voor de onderneming heel goed gebruikt worden.

Strikt genomen kun je zelfs een andere persoon aanwijzen dan de persoon die volmacht krijgt voor de privéaangelegenheden (vaak je partner). In het levenstestament kun je vervolgens tevens bepalen dat hij/zij geen investeringen mag doen boven een bepaald bedrag.

Ondernemers, u weet hoe het werkt: regeren is vooruitzien!