Maritt van Gerwen
Maritt van Gerwen

Re-integratie zieke werknemer ook ná 104 weken

Als een werknemer twee jaar ziek is, eindigt in de hoofdregel de verplichting tot doorbetaling van het salaris. De arbeidsovereenkomst eindigt echter niet van rechtswege. Dit betekent dat een werknemer na de 104 weken van ziekte wel bij jou in dienst blijft. Pas op het moment dat je de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV opzegt of met wederzijds goedvinden beëindigt, eindigen ook je re-integratieverplichtingen.

Re-integratieverplichtingen

Zolang de arbeidsovereenkomst blijft voortbestaan blijven de re-integratieverplichtingen dus doorlopen. Hoe de re-integratie eruit moet zien, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Dit wordt mede beïnvloed door de aard van de werkzaamheden van de werknemer en de grootte van jouw onderneming. Wel zijn de re-integratieverplichtingen beperkt tot het aanbieden van passende arbeid binnen jouw eigen bedrijf. De verplichting tot re-integratie in het tweede spoor (re-integratie buiten jouw bedrijf) komt na 104 weken te vervallen. Het betekent in ieder geval dat je de werknemer nog periodiek door de arboarts moet laten uitnodigen en dat je, als de werknemer weer hersteld is (of indien hij in staat is om passende werkzaamheden te verrichten), hem weer zal moeten toelaten op de werkvloer. Daarbij zal je ook het salaris over de gewerkte uren moeten betalen.
Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan blijven jouw re-integratieverplichtingen zelfs doorlopen nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd.

Loonsanctie

In het kader van de WIA-aanvraag beoordeelt het UWV tevens of jij als werkgever voldoende hebt gedaan om jouw zieke werknemer te re-integreren. Als het UWV tot de conclusie komt dat jouw re-integratie inspanningen onvoldoende zijn geweest, dan wordt de WIA-aanvraag opgeschort en legt het UWV een zogeheten loonsanctie op. Dit betekent dat je het loon van de werknemer gedurende een extra periode van maximaal 52 weken zult moeten doorbetalen. Tijdens de duur van de loonsanctie lopen de re-integratieverplichtingen ook door. Ook zal in het geval van een loonsanctie het ontslagverbod tijdens ziekte worden verlengd met 52 weken.

Transitievergoeding

Als je ervoor kiest om de arbeidsovereenkomst van jouw werknemer na de periode van 104 weken (of na de verlengde periode van 156 weken) te beëindigen, ben je tevens een transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd. Ook als de werknemer volledig arbeidsongeschikt is. Op dit moment ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de kosten van de transitievergoeding van langdurig arbeidsongeschikte werknemers niet langer voor rekening van de werkgever, maar voor rekening van het UWV te brengen. Op dit moment is nog niet bekend of die wet (in deze vorm) zal worden aangenomen.