Cor van Driel met het kortingswiel.
Cor van Driel met het kortingswiel. Foto: Ruth van Kessel

'Hoge gunfactor niet eerder gezien'

Hoe vaak zeggen we niet: even naar Van Amsterdam...? Dat is nu: even naar Van Driel. Want de in Weesp wereldberoemde doe-het-zelfzaak aan de Slijkstraat is sinds dit jaar overgenomen door de firma Van Driel, in Amsterdam en Almere al bekend met de Enorm-filialen. Het assortiment is nog uitgebreider. Een belangrijk teken van vertrouwen in de Weesper winkelstand.

Wie de Enorm doe-het-zelfzaak aan de Slijkstraat binnenwandelt, ziet op het eerste gezicht misschien niet meteen iets bijzonders. Totdat vrij snel de kassa in zicht komt: die staat niet meer links, maar rechts in de zaak. Op een plek waar hij in de lange geschiedenis van deze zaak overigens al eens eerder heeft gestaan. Hier stond begin vorige maand ook het kortingswiel waarmee de klanten van Cor van Driel zelf de hoogte van hun introductievoordeel konden bepalen. Want Cor van Driel is sinds begin dit jaar de nieuwe filiaalhouder. Hij nam met zijn broer Piet van Driel de zaak over van Theo van Amsterdam, de man die meer dan dertig jaar het gezicht was van de ijzerwarenwinkel. "We kwamen in Weesp in een gespreid bedje. Waar vind je zo'n degelijke zaak met zo'n goede naam en een prachtig klantenbestand? Dat moet je verdienen en wij zullen er dan ook alles aan doen om deze naam hoog te houden."

Voor zonen Cor en Piet en vader Piet van Driel is Weesp het derde filiaal van Enorm waar zij de scepter zwaaien. Met drie winkels - de andere zijn in Amsterdam en Almere - kunnen zij klanten nog meer service verlenen. De winkel heeft dus een herinrichting en een kleine verbouwing ondergaan en het assortiment is uitgebreid met onder meer verf en raamfolie. Cor: "Wij brengen onze deskundigheid mee en we denken zeker met onze professionele verfproducten veel klanten een plezier te doen." Het bevalt de Van Driels goed in Weesp en ze voelen zich zeer welkom. "Het dorpse karakter van dit stadje vinden wij erg prettig. En heel opvallend is de grote gunfactor van Weespers voor lokale ondernemers, dat hebben wij nog nooit ergens anders zo sterk meegemaakt." Van Driel is, net zoals Van Amsterdam dat was, lid van de IVW.

Icoon

De doe-het-zelfzaak is een icoon in de binnenstad van Weesp. Theo van Amsterdam zwaaide er ruim veertig jaar de scepter. Hij nam in 1974 de ijzerwarenzaak van Jan van Asselt over en breidde in de jaren die volgden flink uit. Naast ijzerwaren kwamen er ook gereedschap, deurbeslag, tuinbenodigdheden en beveiliging. De zaak aan de Slijkstraat is nu 500 m2 groot en valt onder de inkoopvlag van Enorm.

Van Amsterdam was al langer op zoek naar een koper, maar de geschikte partij bleek lastig te vinden. Het geduld werd echter beloond. Dat hij de winkel op zijn 65e kan overdragen aan Van Driel is een grote opluchting voor de Weesper ondernemer. Hierdoor blijft de zaak bestaan en kunnen de medewerkers hun baan behouden. "Anders trek je die laatste dag de deur toch met een heel ander gevoel dicht. Ik ben heel blij met Van Driel als mijn opvolger. We kennen elkaar goed en ook al vrij lang vanuit de Enorm-inkoop. Hij runt al twee andere winkels die ook onder Enorm vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het goed gaat doen. Misschien zelfs wel beter. Hij verkoopt bijvoorbeeld ook verf. Daar ben ik vanuit een soort gentleman's agreement met Pover en later Hennipman nooit aan begonnen."

Betere tijden

Volgens Van Amsterdam komen er betere tijden aan voor het Weesper winkelbestand. "De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest, maar met de komst van nieuwbouwwijk Weespersluis zie ik het positief in. Niet alleen voor een ruimgesorteerde doe-het-zelfzaak met scherpe prijzen, maar ook voor de andere Weesper ondernemers die overeind zijn gebleven. Zij hebben volgehouden en daar plukken ze straks de vruchten van."

Van Amsterdam gaat dat met belangstelling volgen, maar wel vanaf de zijlijn, hoewel hij ervan overtuigd is dat er van alles op zijn pad zal komen wat hem voor een leven achter de geraniums zal behoeden. En dan is er ook altijd nog de motor om mee te toeren, de sloep om mee te varen en de tijd die er eindelijk is om er samen met zijn vrouw op uit te trekken. "We hebben heel hard gewerkt, dus we hebben het verdiend, maar ik vind het ook moeilijk. Ik zal straks vast nog vaak even naar binnen stappen, even een praatje maken met mijn trouwe personeel."

Cor van Driel: "Ik ben er trots op dat ik zo'n mooie en degelijke zaak mag voortzetten, samen met het voor Weesp zo vertrouwde team."

Theo van Amsterdam.