Mathijn Appelman (zwart shirt) tijdens een les.
Mathijn Appelman (zwart shirt) tijdens een les. Foto: Inside Defence

'Aardig zijn lost niet alles op, soms is actie nodig'

WEESP - Van de juf en van onze ouders krijgen we - als het goed is - te horen dat geweld geen oplossing is. Dat is het eigenlijk ook niet, maar soms, als het echt niet anders kan, is het de enige manier om in veiligheid te komen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe, zegt Mathijn Appelman van Inside Defence. De Amsterdamse aanbieder op het gebied van verdedigingskunst start in maart met lessen Krav Maga in Weesp.

door Marieke van Veen

"Krav Maga maakt je weerbaar, en ook fitter en gezonder. Daarbij is het ook gewoon hartstikke leuk om te doen." Zelf is Appelman er tien jaar geleden mee begonnen, nadat hij door een blessure moest stoppen met boksen.

Inmiddels is Appelman zelf expert 1. Krav Maga kent namelijk geen gekleurde banden maar gradaties. Expert 5 is het hoogste level. "Maar ook als je op dat niveau bent, kun je blijven bijleren. Het kan altijd beter."
Appelman startte vijf jaar geleden met Inside Defence in een kleine ruimte op IJburg. Inmiddels geeft hij lessen op vier verschillende locaties in Amsterdam en is het instructeursteam uitgebreid met Hielke van den Hoed en Theresa Wever. Alle drie zullen we ze tegenkomen op de nieuwe locatie in Weesp. Appelman: "De lessen vinden plaats in de Kors Breijerschool, op dinsdagavond om 20.30 uur en donderdagavond om 20.30 uur. We richten ons in eerste instantie op beginners 18+, omdat Krav Maga nog niet werd aangeboden in Weesp en er daarom waarschijnlijk maar weinig Weespers zijn die deze sport al beoefenen. Maar als blijkt dat er behoefte is aan lessen voor kinderen, tieners of alleen vrouwen, dan zouden we het aanbod kunnen uitbreiden, want die lessen kunnen we in principe wel aanbieden."

Krav Maga is géén vechtsport, maar een Israëlische zelfverdedigingstechniek gebaseerd op realistische situaties en natuurlijke reflexen. "In de beginnerscategorie zijn de oefeningen en de technieken vooral gericht op veilig wegkomen", licht Appelman toe. "Want volgens het Nederlands strafrecht is zelfverdediging alleen toegestaan als het echt niet anders kan. Kun je wegrennen, dan moet je dat doen. Anders wordt het natuurlijk als een geliefde aangevallen wordt, dan ren je juist niet weg. In dat geval moet je wel actie kunnen ondernemen. Daar zullen we dus ook aandacht aan besteden, maar de lessen zijn vooral gericht op jezelf in veiligheid brengen."

Wie Krav Maga eens wil uitproberen is welkom voor een gratis proefles. Ook is er een proeflessenpakket van drie lessen inclusief een gratis club-T-shirt voor 25 euro. Kijk op insidedefence.nl voor meer info.

'De beginnerslessen zijn vooral gericht op jezelf in veiligheid brengen'