Elke keer als Youki een video post op musical.ly heeft ze binnen de kortste keren duizenden likes.
Elke keer als Youki een video post op musical.ly heeft ze binnen de kortste keren duizenden likes.

Vechtstede-leerling Youki Overkleeft
is een 'rising star' op musical.ly

WEESP / DIEMEN - Ze wordt getipt als 'rising star'. Elke keer als Youki Overkleeft (14) een video post op musical.ly heeft ze binnen de kortste keren duizenden likes vanuit de hele wereld. Maar liefst 315.000 fans én een kroontje heeft de 'muser' uit Diemen inmiddels, terwijl ze overdag gewoon in de schoolbanken van het Weesper Vechtstede College zit.

door Marieke van Veen

Voor wie het nog niet wist: musical.ly is een lipsync-app en een sociaal medium ineen. Lipsync staat voor lipsynchronisatie, een soort playbacken dus. Je kiest uit de muziekbibliotheek een liedje en maakt een videoclipje met danspasjes en (veel!) gebaren. En dan maar hopen op veel hartjes.

Sinds wanneer ben jij een muser?
"Eigenlijk pas sinds een jaar. De app was al een hype voordat ik 'm downloadde. Maar toen was ik wel meteen verkocht."

Hoeveel video's post jij per dag?
"Vier of vijf. Op een schooldag wat minder en in het weekend wat meer. Maar wat je te zien krijgt, zijn alleen de clipjes waar ik zelf tevreden over ben. Soms doe ik een clipje wel tien keer opnieuw."

Hoe kom je aan 315.000 fans?
"De organisatie achter musical.ly kijkt zelf ook mee naar wat er zoal gepost wordt en als ze een bepaald clipje heel creatief of bijzonder vinden, dan wordt dat gefeatured - uitgelicht, zeg maar. Toen dat bij een van mijn filmpjes gebeurde, ging het heel snel. Het clipje werd opeens heel vaak bekeken en ik kreeg er ook veel volgers bij. Hierdoor ging het rollen. Ik heb inmiddels al zo'n 17 features gehad en ik heb een 'crown' gekregen, wat betekent dat je bij de favorieten hoort. Dat is wel heel tof."

'Ik word soms al herkend, zoals laatst op straat in Arnhem'

Hou je wel genoeg tijd over voor school?
"Ja hoor, op school gaat het prima. De clipjes duren ook maar 15 seconden, dus zelfs als het een paar keer misgaat kost het niet zo veel tijd. Ik neem ook wel eens clipjes op het Vechtstede College op, tijdens de pauze op het schoolplein bijvoorbeeld. Ook wel grappige filmpjes samen met vriendinnen. Niet alles wat ik post is serieus, dat hoeft ook niet."

Wat hoop je hiermee te bereiken?
"Ik hoop op een gegeven moment zo bekend te zijn dat ik dansworkshops kan geven. Ik word soms al herkend! Ik moest laatst in Arnhem zijn, daar wezen meisjes op straat naar me en ik hoorde ze praten over musical.ly. Even later stond er een reactie op de app: 'We liepen net langs je!' Heel raar."

Je hoopt dus dat dit je uiteindelijk werk gaat opleveren?
"Ik verdien er nu ook al geld mee. Ik ben aangesloten bij een bureau dat mij zo nu en dan inschakelt als er een tv-programma of zoiets gepromoot moet worden. Ik spoor mijn volgers dan in een filmpje aan om naar dat programma te kijken en daar krijg ik geld voor."

Veel geld?
"Nou, ik ben nog niet rijk, maar ik hoef geen vakken te vullen in de supermarkt. En ik verdien mijn geld met iets wat ik heel leuk vind. Dansen is mijn grote passie."

Lipsync is een soort playbacken? Gaan we je ooit horen zingen?
"Ik kan niet zingen. Zo jammer."

Ik zag laatst een meisje op een bankje zitten. Ze had een koptelefoon op en luisterde naar muziek. Zonder dat ze het zelf in de gaten had maakte ze lipsync-gebaren. Doe jij dat ook?
"Zo vaak. In de trein zitten mensen soms weleens heel raar naar me te kijken, haha."