Ans Visser verzamelt berichten over meerlingen.
Ans Visser verzamelt berichten over meerlingen. Foto: Bob Awick

Op zoek naar bijzondere verhalen over meerlingen

HUIZEN - Ans Visser uit Huizen verzamelt al bijna zestig jaar is bijzondere, verdrietige en opmerkelijke verhalen over meerlingen. Nu heeft ze het het idee om de verhalen te bundelen. "De een is helemaal gek van treinen en dit vind ik heel leuk."

Op de tafel in de woonkamer ligt een klein gedeelte van de verzameling van Ans Visser (71) uitgestald: grote plakboeken met krantenknipsels, foto's en geboortekaarten. "Ik heb maar wat naar beneden gehaald", vertelt ze erbij. Ze heeft inmiddels ruim zeventig plakboeken met daarin alleen twee- en drielingen. "Dat zijn er duizenden. Ook heb ik zo'n 2.500 geboortekaarten." Verder verzamelt ze boeken, schilderijen, series en beeldjes.

De fascinatie begon op haar elfde. Haar oog viel op een nieuwsartikel over een meerling. "Ik vond dat zo bijzonder en ook heel schattig. Ik ben er toen op gaan letten." Meteen was een passie geboren. Toen ze 16 was, ging ze met haar zelfgekochte Solex, een plakboek en een fotocamera het Gooi door op zoek naar tweelingen. "Als ik dan een tweeling zag, maakte ik een foto", vertelt ze. Het meest bijzonder was de vijfling die in 1992 werd geboren in Nederhorst den Berg. "Ik ben bij ze op bezoek geweest, zij ook bij mij. Elk jaar als ze jarig zijn, stuur ik een gedichtje met vier regels."

Laatst las Ans iets over een tweeling die op twee verschillende dagen is geboren, iets dat ze meteen aan haar verzameling toevoegt. "Ik wil die verhalen graag bundelen en uitgeven", vertelt ze. Door de publiciteit hoopt ze zo veel mogelijk verhalen te ontvangen. "Als mensen dus verhalen kennen, schrijf het op en stuur het op." Het adres: ansvisser@hotmail.com