Afbeelding
Foto: Pixabay

Amsterdam duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren

"Op het onderdeel economie is Amsterdam een duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren." Het staat letterlijk in het rapport van onderzoeksbureau KplusV, dat onderzoek deed in opdracht van de gemeente Weesp. Maar ook op tal van andere punten heeft Amsterdam meer te bieden dan Gooise Meren.

De gemeenteraad van Weesp kwam vorig jaar tot de conclusie dat de gemeente Weesp op termijn niet meer in staat is alle taken naar behoren uit te voeren. Dus moet er een verregaande samenwerking of fusie komen met een andere gemeente om de bestuurskracht op peil te brengen. De raad onderzoekt twee mogelijkheden: Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden) en Amsterdam.

Het Arnhemse onderzoeksbureau KplusV zette het beleid en de taakzwaarte van Weesp, Amsterdam en Gooise Meren naast elkaar en plaatste alles in verhouding (uitgaven per inwoner, voorzieningen per 100 inwoners). Op het gebied van economie geldt als uitgangspunt onder meer dat Weesp wil doorgaan met het revitaliseren van bedrijventerreinen en het versterken van de binnenstad. Amsterdam geeft zowel per inwoner als per bedrijfsvestiging veel meer uit aan economie dan Weesp. Terwijl Weesp globaal twee keer zo veel financieel inzet als Gooise Meren. De conclusie van de onderzoekers: "De taakzwaarte voor Weesp lijkt inhoudelijk verhoudingsgewijs tot Amsterdam groter. De financiƫle inzet van Amsterdam is daarentegen veel groter. Bedrijven en inwoners in Weesp kunnen van Amsterdam een sterke bijdrage op het gebied van economie en bedrijvigheid verwachten. Van Gooise Meren is dit niet te verwachten. Daarbij is wel op te merken dat Gooise Meren haar economische beleid nog moet bepalen. Op het onderdeel economie is Amsterdam een duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren."

Economie vormt geen uitzondering. Ook sport, onderwijs, kunst en cultuur, openbare leefruimte, sociale voorzieningen, ruimtelijke ordening, woningbouw, verkeer en veiligheid werden vergeleken en op al deze terreinen mogen de inwoners en bedrijven in Weesp (veel) meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren.

Toch is hiermee de kous nog niet af. Weesp heeft ook een lijst met eisen en wensen opgesteld. Amsterdam en Gooise Meren wordt gevraagd in hoeverre ze daarin willen meegaan. Wat als Amsterdam daarin achterblijft? Ook dat weegt mee in de beslissing die de raad in november neemt.