Nieuw huwelijksrecht, wat het in ieder geval niet is!

Eerder zijn al wat algemene overwegingen gegeven over het aanstaande gewijzigde huwelijksrecht. Nog niet bekend was wanneer het nieuwe recht ingaat, maar inmiddels is dat zeker: per 1 januari 2018 hebben we nieuw wettelijk huwelijksrecht. Waar ik al bang voor was, blijkt inmiddels al uit de geluiden om me heen. Je hoort nu al rondzoemen dat door het nieuwe huwelijksrecht, je trouwt met huwelijkse voorwaarden. Onzin natuurlijk, dus laat je niet verleiden door hapklare brokken met 3/4 waarheid.

Waarom is het niet waar? Natuurlijk is er geen sprake van huwelijkse voorwaarden op grond van het nieuwe huwelijksrecht, al was het alleen dat de term 'huwelijkse voorwaarden' veel te algemeen is en helemaal niets, maar dan ook niets zegt over de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden zijn maatwerk en dienen ook als zodanig bekeken te worden.

Nog steeds en misschien nog wel meer, zul je je voor de gang naar de ambtenaar van de burgerlijke stand voor het jawoord moeten verdiepen in het (nieuwe) recht. Omdat het nieuwe recht nuancering aanbrengt op de huidige gemeenschap van goederen, is het logischerwijs ook complexer. Tenslotte is een in beginsel eenvoudig systeem van gemeenschap van goederen relatief eenduidig. Komen daar allerlei uitzonderingen op, dan wordt het opeens complex. Vooral ondernemers zullen zich goed rekenschap moeten geven van het nieuwe recht en moeten niet zomaar in de valkuil lopen van de ronkende voorlichtingspublicaties die gepaard gaan met het nieuwe recht. In veel gevallen zal het voor ondernemers nog steeds aan te bevelen zijn huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Heel simpel gezegd blijft alles wat je voor het huwelijk (en geregistreerd partnerschap!) al privé hebt privé en valt alles wat voor het huwelijk al gemeenschappelijk was en alles wat je tijdens het huwelijk verwerft, in de gemeenschap van goederen. Schenkingen en erfenissen vallen weer buiten die hoofdregel en vallen altijd buiten de nieuwe gemeenschap van goederen. Een ondernemer die tijdens huwelijk een (nieuwe) onderneming start, zal dus in beginsel worden geconfronteerd met de gemeenschap van goederen en daarmee dus ook van die (nieuwe) onderneming. Misschien gewenst, maar in de meeste gevallen niet.

Voor de volledigheid nogmaals: de bestaande, dus voor 1 januari 2018 tot stand gekomen wettelijke gemeenschappen van goederen (sorry voor de term) veranderen niet. De nieuwe wet geldt dus alleen voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap dat wordt gesloten ná de invoeringsdatum. Grappig genoeg zou je ná 1 januari 2018 ook weer gewoon kunnen kiezen voor de oude gemeenschap van goederen. Vandaar de opmerking dat 'trouwen onder huwelijkse voorwaarden' op basis van de nieuwe wet op zijn minst misleidend is.