Irmelin Waalkens en Peter Desmet vieren het officiële moment, dat wordt verricht door Jan Vos en Liesbeth van Tongeren.
Irmelin Waalkens en Peter Desmet vieren het officiële moment, dat wordt verricht door Jan Vos en Liesbeth van Tongeren. Foto:

De solarcoaster dendert door

De opening van het nieuwe pand aan de Hogeweijselaan was meer dan feestelijk. Ballonnen, hapjes (barbecue), drankjes, rondleidingen en mini-conferenties hielden de gasten bezig. De officiële opening werd verricht door twee prominente duurzaamheidstrijders: GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren (voormalig directeur Greenpeace) en voormalig PvdA-Kamerlid Jan Vos. Voordat die handeling kon plaatsvinden, werd er eerst een duurzaamheidsquiz afgewerkt. Een van de vragen: hoeveel zonnepanelen verkocht Solarclarity sinds de eerste vestiging op het bedrijventerrein in 2009? Antwoord: 788.000. Zie daar een van de redenen voor het Weesper bedrijf om alweer iets aan de huisvesting te doen. De openingshandeling zat vol symboliek: Van Tongeren en Vos verbonden een stekker. De vele genodigden hieven vervolgens het met bubbels gevulde glas in het Energiemanagement Experience Center (EMEC), zoals het voorportaal van het ruim 4000 m2 grote bedrijfspand heet. Hier is plaats voor de nieuwste pv-systemen, warmtepompen en innovatieve energiemanagementsystemen. Het bedrijf beschikt op de nieuwe locatie over een enorme distributieruimte (3000 m2) en op de eerste etage over fraaie kantoren en andere werkplekken. Op het dak liggen uiteraard heel veel zonnepanelen: 330 in totaal. Online is er sinds begin dit jaar een nieuw klantenportaal.

De importeur en groothandel van zonnestroomystemen levert aan installateurs in heel Europa en sinds enkele jaren ook in het Caraibisch gebied. Maar de 'solarcoaster', zoals DeSmet de stormachtige ontwikkelingen in zijn branche typeert, brengt veel meer met zich mee. Zo richt Solarclarity zich nu ook op producten die de energie opslaan: batterijsystemen. "Dankzij de opmars van hernieuwbare energie – en zonnestroom in het bijzonder – zien wij vóór 2020 het economische einde van fossiele energie. Energiemanagement is daarbij hét sluitstuk van de puzzel die de zon nodig heeft om de grootste energiebron te worden. Dat is voor ons reden om met het EMEC systemen te gaan testen, ontwikkelen en toepassen om zo de onmisbare schakel tussen productie en verbruik van elektriciteit te vormen", sprak DeSmet.

Solarclarity was gevestigd aan de Flevolaan, maar groeide daar volledig uit zijn jasje en raakte verdeeld over meerdere panden. Het bedrijf werd in 2008 gestart door Peter Desmet en zijn partner Irmelin Waalkens. Desmet wist zich nog te herinneren dat ze toen voor keuzes stonden als: zullen we één pallet bestellen of twee. Inmiddels is de markt van zonnepanelen en andere duurzame energie big business. En niet alleen voor Solarclarity. Ook voor bedrijven en particulieren zit er steeds meer voordeel aan. Een bewijs werd in het voorjaar geleverd in Weesp, waar de gemeente Weesp een initiatief nam om particulieren aan de zonnepanelen te helpen. Een collectieve regeling bleek een doorslaand succes en wordt volgend jaar herhaald. Solarclarity leverde de hardware.

Kenmerkend voor Solarclarity is dat het bedrijf wegblijft van subsidies. De zonnestroomsystemen zijn voor particulieren interessant genoeg en daarmee ook voor een bedrijf dat er in handelt, zo bewijst Solarclarity. "We leven in een tijdperk waarin duurzaamheid gewoon onderdeel is van de economie", zei DeSmet al in 2014, toen zijn bedrijf door de IVW werd uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar. De IVW kan de award ondertussen best nog eens richting Solarclarity sturen. "Het einde van de duurzaamheidsrevolutie is nog lang niet in zicht", zei Van Tongeren. De solarcoaster gaat door.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding