Afbeelding

Houd het hoofd koel!

De onderhandelingen voor de kabinetsformatie zijn op het moment van schrijven nog in volle gang. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn in overleg over de toekomst van het land. Het is nog niet zeker of deze formatie de eindstreep gaat halen. Ik heb begrepen dat het overleg mede plaatsvindt in het Haagse Johan de Witthuis omdat daar de temperaturen aangenamer zouden zijn. Gelukkig maar. Oververhitte discussies zijn nooit goed.

De toekomst is onzeker. Wat zal het aankomende kabinet bedenken voor (ondernemend) Nederland? Wordt bijvoorbeeld het verschil in fiscale behandeling tussen de zelfstandige zonder personeel (zzp`er) en de ondernemer met personeel groter en daarmee het verschil tussen de zzp'er en de werknemer in loondienst kleiner? Ik kan mij voorstellen dat, indien je je als zzp`er aangesproken voelt, dit vraagstuk je onzeker maakt.

Wat gaat er gebeuren met het vennootschapsbelasting tarief? Door de sterke globalisering en Internationale concurrentie op het gebied van de tarifering in de vennootschapsbelasting lijkt het onmogelijk dat het tarief in Nederland omhoog zal gaan. Omlaag daarentegen…. En wat heeft dat dan voor impact op het tarief in de inkomstenbelasting of elders? Immers, een verlaging van een vennootschapsbelasting dient namelijk altijd budget neutraal uit te werken.

Wat gaat er gebeuren met de heffingskortingen? Staan er wijzigingen op de stoep in de toeslagensfeer? Een vlaktaks? Etc… Er is teveel om op te noemen.

Mag ik je tot slot introduceren aan toekomstige technieken? Ik noem virtual intelligence en de opmars van intensieve robotisering. Mocht overigens de blockchain technologie als back-bone van deze ontwikkeling waarmaken wat het belooft, dan durf ik te voorspellen dat op sociaal-economisch vlak de B.V. Nederland er over 10 à 15 jaar heel anders uit ziet. Bestaat mijn baan dan nog wel?

Het gaat te ver om te ver vooruit te lopen. De toekomst is onzeker, het hier en nu doet er toe. Nu is het zomer. Tijd voor bezinning en ontspanning indien je vakantie aanstaande is of je deze momenteel geniet. Mocht je overigens door de economische, politieke en fiscale ontwikkelingen het overzicht dreigen te verliezen; stap dan gerust bij ons binnen. Wij hebben airco en houden het hoofd voor je koel.

Ik wens je, ook namens onze organisatie, een hele fijne zomer toe!