Afbeelding

Wine and bite
(by Minevitus)

Restaurant Minevitus aan de Nieuwstad is veranderd in Vity's BistrotBar. Aan de nieuwe bar kun je sinds deze zomer ook terecht voor 'wine and bite'. Voor Vity Veltman gaat een droom in vervulling. "Ik heb altijd al een wijnbar willen hebben.

Het is niet zo maar een bar. Ambachtswerk van tin is het, afkomstig uit een Franse werkplaats die levert aan restaurants van New York tot Melbourne. En dus ook aan restaurant Minevitus in Weesp, dat voortaan Vity's BistrotBar heet. Onder het nieuwe logo staan nog twee belangrijke toevoegingen: 'food & wine' en 'by Minevitus'. "We wilden de naam er toch wel inhouden", zegt Vity Veltman, als chef-kok al langer verbonden aan het restaurant van zijn ouders.

Minevitus Veltman. Hij begon dit restaurant 20 jaar geleden, verdiende een vermelding in de restaurantgids Lekker en bouwde een goede naam op waarvoor mensen soms vanuit Groningen naar Weesp kwamen om te dineren. "Dan belden ze wel eerst even of er ook een hotel in Weesp zat." Nu is het tijd dat hij en zijn vrouw Angelique de zaak overdragen aan zoon Vity en chef-kok Ruben Bos. "We hebben het er al een hele tijd over. Nu is het een goed moment. We zullen niet meteen van het toneel verdwijnen, we bouwen geleidelijk af."

Voor Vity staat vast dat het restaurant een volgende stap moet zetten. Vandaar de bar, waaraan je aan het einde van de middag of later op de avond kunt plaatsnemen voor een goed glas wijn en een lekker hapje. Om de sfeer te vatten, strooit hij met woorden. "Lekker avondje uit, plezier, een bubbeltje of mooie wijn, een oestertje, met z'n tweeën of meer, beetje jazz, soul, lekker loungen." Het luxere tapas-idee uit Spanje en Frankrijk dus, hoewel het hier geen tapas heten, maar bar bites: van huisgemarineerde olijven tot pata negra. Met Vity's BistroBar gaat voor Vity een droom in vervulling. "Ik hou ervan om mensen te verrassen met een goed glas en een lekker hapje."

Voor het zover was, moest er opnieuw wat worden verbouwd in het knusse restaurant, waar het bourgondische Franse land nooit ver weg lijkt. De bar is nu het pronkstuk. Maar de keuken, blijft het kloppend hart.

Joop Braakhekke

Want daarnaast blijven Ruben en Vity voortreffelijk koken. Het bistrotmenu is geheel vernieuwd. Diverse vegetarische garnituren vormen de basis, de gast kan naar wens vlees, vis en/of groenten toevoegen. De gerechten zijn op basis van dagverse producten die via verschillende kanalen worden aangevoerd, zoals leveranciers uit Parijs en de moestuin in Weesp. Met de vegetarische basis speelt Vity's BistrotBar in op de trend om met vlees te minderen. Door andersom te denken (vlees als toevoeging) komen de carnivoor, de vegetariër én de flexitariër aan hun trekken.

Ruben en Vity hebben het vak geleerd in Le Garage bij Joop Braakhekke. Daar willen ze in hun zaak de nadruk op leggen door speciale avonden te organiseren waarbij een ode wordt gebracht aan de meester. Of aan andere chef-koks. Het introduceren van gast-chefs is een ander idee. De liefde voor het lekker koken gaat duidelijk niet verloren in de nieuwe opzet. En de rekening? "Qua prijs doen we een stapje terug, om dit concept toegankelijk te maken", zo drukt Vity het uit.

Afbeelding