Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Amsterdam of
Gooise Meren?

In november neemt de gemeenteraad van Weesp een besluit over de samenwerking / fusie met Amsterdam of Gooise Meren. De IVW is al een aantal malen benaderd over de mening van haar leden inzake dit dossier. Het antwoord hierop is niet zomaar te geven. Op 9 mei is er een bijeenkomst geweest voor IVW-leden en de WDO onder leiding van bureau Tertium in het kader van de 'toekomstgesprekken'.

Een aantal ondernemers ziet meer kansen in een intensievere samenwerking met Amsterdam. "'Amsterdam' op je visitekaartje geeft een andere dynamiek en een positieve impuls. Belangen kunnen beter worden behartigd door een grote gemeente, zowel voor bedrijven als voor winkeliers door de toename van het aantal toeristen." Maar aan de andere kant zijn er ook ondernemers die de voorkeur geven aan Gooise Meren: "Ik ben liever een grote vis in een kleine vijver dan een kleine vis in een grote vijver."
Als IVW zijn wij van mening dat er meer behoefte is aan feiten en cijfers om ondernemers beter te kunnen laten beoordelen of Amsterdam of Gooise Meren meer kansen biedt. Er zijn 7 kernvragen geformuleerd:
- Hoe is het vestigingsklimaat voor ondernemers in beide gemeentes?
- Hoe gaat men om met ontwikkeling, groei en nieuwe initiatieven?
- Dienstverlening: hoe speelt men in op wensen en behoeften van ondernemers?
- Hoe is het met de regeldruk, belastingen en subsidieregelingen?
- Uitvoering aanbestedingsbeleid, focus op lokale ondernemers?
- Hoe gaat men om met leegstand?
- Wat is de visie inzake de identiteit van bedrijventerreinen?

Wij hebben inmiddels van de gemeente antwoord ontvangen op bovenstaande vragen en verspreiden deze binnenkort onder onze leden. Een aantal antwoorden is gebaseerd op de rapporten die o.a. zijn gemaakt door K+V. Het gehele dossier is te vinden op http://www.weesp.nl/toekomstvisie.
Eind september of begin oktober vragen wij alle IVW-leden middels een korte enquête om hun mening. Wij hopen dat u dan de beschikbare informatie heeft bekeken. De uitslag van de enquête delen wij een-op-een met de betrokken partijen.