Echt scheiden!

Voor sommigen geldt de poster van Loesje: 'Echtgenoten is de verleden tijd van echt genieten'. Je wilt het (misschien) niet, maar het kan gebeuren. In het café en bij de buurtborrel hoor je doorgaans de gevallen waarin sprake is van een vechtscheiding. Gelukkig is er veel vaker sprake van goed overleg. Toch helpt het daarbij als de afspraken goed zijn vastgelegd.

Voor de gevolgen bij het einde van een relatie is er nogal een fors verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap enerzijds en ongehuwde samenwoners anderzijds. De wet geeft namelijk de nodige voorzieningen in geval van echtscheiding (en einde van een geregistreerd partnerschap). Voor ongehuwden is er vrijwel geen wettelijk vangnet. Gehuwden zullen daarom mogelijk eerder moeten nadenken over de eventuele beperking van de wettelijke gevolgen van echtscheiding, terwijl ongehuwden omgekeerd juist moeten nadenken over het nader vastleggen van de gevolgen bij een eventueel einde van de relatie. Voor gehuwden noemen we dat huwelijkse voorwaarden. Voor ongehuwden noemen we dat een samenlevingscontract. In veel samenlevingscontracten worden géén voorzieningen bij scheiding opgenomen, doorgaans omdat men niet aan die situatie wil denken en/of geen idee heeft wat dan voor hen de situatie zal zijn/zal moeten zijn. Het is begrijpelijk, maar niet altijd terecht.

Belangrijk uitgangspunt voor de wet bij echtscheiding is bescherming van de zwakkere partij. De regeling van delen van ouderdomspensioen en een alimentatie zijn daar voorbeelden van. Omdat de rolverdeling binnen het gezin de laatste pakweg 40 jaar nogal wat gewijzigd is, gaan er stemmen op om het wettelijk systeem te wijzigen. Dat neemt niet weg dat je als partners (gehuwd en ongehuwd) ten opzichte van elkaar de zorg hebt om de belangen van een eventuele zwakkere partij in het oog te houden. Uiteraard geldt het omgekeerde ook. Indien er geen zwakkere partij is, dan gaat het wettelijk systeem voor gehuwden wellicht te ver. Ben je dus bewust van je eigen situatie, leg vast wat nodig is en wijzig ook vooral de afspraken indien je eigen situatie wijzigt.

Ondernemers, tussen ons voor de volledigheid: omdat aandelen in een BV notarieel moeten worden overgedragen, moeten na scheiding van een gemeenschap van goederen, de aandelen ook notarieel worden verdeeld (net zoals het huis). Vergeet dus niet de afspraken omtrent de verdeling van aandelen in een BV ook daadwerkelijk notarieel uit te laten voeren!