Afbeelding
Foto: André Verheul

Rendement van je dak, wie volgt?

Op het grote bedrijventerrein van Weesp liggen amper zonnepanelen. Terwijl die zee van platte daken schreeuwt om verduurzaming. Solarclarity heeft nu een interessant aanbod en Nodema maakt daar als eerste gebruik van. Zij zijn de voortrekkers in wat een verduurzaamheidsslag moet worden. "Het is altijd rendabel."

Toen Solarclarity eerder dit jaar gastheer was van de IVW Businessclub, deed directeur Peter Desmet het aanbod om Weesper bedrijven aan zonnepanelen te helpen. Nodema hapte meteen toe. Het contract werd op 8 september getekend in het nieuwe Energiemanagement Experience Center van Solarclarity aan de Hogeweijselaan, op steenworp afstand van het nieuwe onderkomen van Nodema, dat verhuisd is van de Pampuslaan. Norbert en Dennis Masereeuw van Nodema hopen een voortrekkersrol te vervullen en roepen andere Weesper bedrijven - en zeker de leden van de IVW - op om zich ook over zonnepanelen op het bedrijfsdak te laten informeren en gebruik te maken van het turnkey-IVW-aanbod van Solarclarity.
Als groothandel levert Solarclarity normaal gesproken alleen de zonnepanelen en verzorgt de installatie alleen in hele grote projecten waarbij sprake is van enkele duizenden panelen. Nodema heeft ongeveer 200 panelen op het dak, Solarclarity zelf ruim 300. Nog altijd veel meer dan bij jou en mij thuis, maar voor Solarclaritybegrippen zijn individuele bedrijfsdaken kleine projecten. Maar die neemt Desmet dus graag voor zijn rekening als het bedrijven in Weesp betreft. "Als je ziet hoe groot dit bedrijventerrein is en hoe weinig zonnepanelen erop liggen, dan moeten we daar wat aan doen. Samen met de IVW willen we daarom kijken of we de boel een beetje kunnen versnellen."

Meteen besparen

Natuurlijk: met een zonneparkje op je dak lever je een bijdrage aan verduurzaming. Toch is het financiële plaatje bij de meeste bedrijven doorslaggevend. Hoe groot de investering is, verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de wensen en de situatie. Maar, zegt Desmet, de investering is het altijd waard. "Investeren in zonne-energie is in vrijwel alle gevallen rendabel en daarnaast altijd binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Daar komt bij dat als de installatie er eenmaal ligt, je er geen kosten meer aan hebt, ook geen omkijken. Vanaf het moment dat onze installateur het systeem aansluit, begin je meteen te besparen."

Ideale momenten

Wat Desmet vertelt is geen nieuw verhaal. Iedereen heeft tegenwoordig wel een idee hoe het werkt, nietwaar? En toch zijn bijna al die daken op de bedrijventerreinen (nog) leeg. Waar ligt dat aan, wat is de barrière? Desmet: "Onbekendheid. Men zegt al snel: het is ingewikkeld, gedoe met subsidies, nou dat komt later wel een keer. Of: laat maar zitten. En ik snap dat heel goed. Daarom zeggen wij nu: laat ons dat uitzoekwerk doen, we komen met een pasklare oplossing. We ontzorgen het hele traject."
Nog een tip van Desmet: verbouwingen, verhuizingen, dakvervangingen en herfinancieringen zijn ideale momenten om een zonnepark in mee te nemen.

De bestuursleden Ingrid Kikkert en Reinier Mommaal (voorzitter) van bedrijvenvereniging IVW waren bij het ondertekenen van het eerste zonnecontract aanwezig. "Het is een interessant aanbod. Er zijn veel panden geschikt, dus we hopen dat er veel navolging is. Zeker als de ondernemer zelf de pandhouder is. Maar ook bij huurpanden zijn er volop mogelijkheden", zegt Kikkert.

Enthousiasme

Desmet is ervan overtuigd dat als er eenmaal één schaap over de dam is, er meer volgen. Daarom is hij zeer blij dat Nodema, nu ze toch aan het verhuizen zijn, het zonnepark meteen meenam in het herfinancieringsbudget. Het nieuwe Nodema-pand is al in gebruik genomen en nog voor het einde van dit jaar ligt de installatie op het dak om de energie van eerst het winterzonnetje en daarna de volle zomerzon te collecteren.

"Onze belangrijkste reden is het maatschappelijk verantwoord ondernemen", zeggen Dennis en Norbert Masereeuw over de beweegredenen van Nodema. Ze vonden de investering eigenlijk wel meevallen en over de terugverdientijd waren ze positief verrast. Norbert voegt toe dat Nodema via het contact met Solarclarity andere bedrijven wil aanzetten ook contact op te nemen met Desmet. De gebroeders Masereeuw prijzen het enthousiasme en de gedrevenheid van Desmet en de zijnen. "Met zo'n buurman moet het toch lukken om álle daken in Weesp vol te leggen."

Afbeelding