Afbeelding

'Elk kabeltje een uitdaging'

EWN (Elektrawerken Nederland) heeft afgelopen zomer het datanetwerk in het oude stadhuis van Weesp gemoderniseerd. Een bijzondere klus die in een uitstekende samenwerking met de Gemeente Weesp is geklaard.

Een nieuw datanetwerk voor de gemeente Weesp, dan praat je over 250 aansluitpunten. Maar ook over een historisch gebouw, stammend uit 1776, en dus een monument. Dat maakt de aanleg van kabels en andere moderniteiten er niet eenvoudiger op. Laten we het zo zeggen: in de muur schroeven mag niet. Dat verklaart waarom het woord 'uitdaging' vaak valt als EWN-directeur Etienne Lieverst terugblikt op deze bijzondere opdracht.

Chirurgische precisie

"Geen muren waar je kabelgootjes op mag aanbrengen, geen systeemplafonds waarboven je iets kunt wegwerken. Je mag zeggen dat elk kabeltje ons voor een uitdaging stelde. Van bestaande leidingen konden we uiteraard gebruikmaken, waar waar dat niet kon moesten we zeer nauwkeurig te werk gaan, soms bijna chirurgisch. Paneeltjes en andere zaken waar op 'natuurlijk wijze' gebruik van kon worden gemaakt om zaken aan te bevestigen of achter weg te werken, werden voorzichtig weggehaald of opgetild en daarna weer netjes teruggeplaatst. En zo is het gelukt om alle aansluitingen op de juiste plek te krijgen en de kabels netjes weg te werken."

De juiste mensen

Ook technisch leverde EWN vakwerk met een installatie die voldoet aan de nieuwste eisen en specificaties. Tijdens de werkzaamheden moest het werk op het stadhuis gewoon kunnen doorgaan. Het werk werd uitgevoerd in de periode van de zomervakantie, zodat er meer ruimte was om van werkplek te wisselen. Lieverts legt uit dat dat aspect niet te onderschatten is. "Voor zo'n opdracht heb je de juiste mensen nodig. Ze moeten niet alleen technisch van wanten weten, maar ook representatief zijn, snel en netjes werken en communicatief goed zijn. Je kunt nu eenmaal niet even zomaar met je gereedschapskist de burgemeesterskamer binnenstormen." Uiteraard beschikt EWN over precies de vakbekwame, ervaren en representatieve installateurs die nodig zijn.

Goede voorbereiding

De gedegen voorbereiding en minutieuze planning door EWN speelden een belangrijke rol om deze ingrijpende klus prettig te laten verlopen. Juist in die voorbereiding wist EWN zich al te onderscheiden van andere gegadigden, want het is niet zo dat EWN de opdracht alleen maar kreeg omdat ze in toevallig Weesp gevestigd zijn. "We hebben een compleet nieuw plan neergelegd waar vertrouwen uit sprak dat wij deze opdracht het beste konden vervullen", zo kijkt Lieverst terug. De inbreng van de gemeente was daarbij voor EWN erg belangrijk, net zoals dat andersom zo was. Het werd al snel een joint effort, ieder op z'n eigen terrein uiteraard. Suggesties over en weer werden omarmd, waardoor uiteindelijk het beste resultaat werd bereikt. "Waar nodig schakelden we samen op. We hebben dit samen gedaan. Echt iets om trots op te zijn", aldus Lieverst.

St. Bartholomeus Gasthuis

Frank Blok, teamleider ICT bij de gemeente Weesp, is eveneens zeer te spreken over de samenwerking en laat ons het resultaat graag zien. Ergens achter in het stadhuis, het oude St. Bartholomeus Gasthuis, opent hij met zijn beveiligde sleutel een deur. Daarachter schuilt een moderne, gekoelde ruimte met twee kasten vol techniek waarmee alle computersystemen van de gemeente verbonden zijn.

Van zolder naar beneden

Een deel van de serverruimte stond tot voor kort op de zolder van het stadhuis, was verouderd geraakt en vertoonde steeds vaker storingen. Dat alles is verbeterd dankzij de nagelnieuwe installatie op de begane grond. "Dat betekent dat elke kabel in dit gebouw is vervangen en nu hier uitkomt", zo wijst Blok naar de kast vol patchpanels. De ingreep komt de bedrijfszekerheid en de kwaliteit van het netwerk ten goede. De gemeente kan er zeker de komende tien jaar weer tegen. Een van de andere voordelen: de wifi in de raadzaal is aanzienlijk verbeterd.

Trots

"Wij kijken met genoegen terug op de samenwerking met EWN en zijn zeer tevreden met het resultaat", zegt Blok. "Als Weesper bedrijf zijn we hier gewoon heel erg trots op", besluit Lieverst.

Afbeelding