Pas op met hoofdelijke
aansprakelijkheid

Niet gewenst, maar soms kom je er als ondernemer niet onderuit bij een bedrijfsfinanciering: mede hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lening die de werkmaatschappij aangaat. Hoofdelijke aansprakelijkheid kan in privé zijn of door je holding. In privé is toestemming van je echtgenote vereist en gaan doorgaans de hakken in het zand. Als je holding mede hoofdelijk aansprakelijk is, dan ben je wellicht minder op je hoede. Niet altijd terecht. Recent is een uitspraak gedaan door de Rechtbank over dit onderwerp.

De casus was eigenlijk vrij simpel: een holding is voor een derde gedeelte aandeelhouder in een werkmaatschappij die een lening van een paar miljoen aangaat bij de bank. De holding heeft zich hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor deze lening. Later draagt de holding haar aandelen in betreffende werkmaatschappij over. Je voelt het wel aankomen: het gaat mis en de bank spreekt de holding voor de hele lening aan op grond van de hoofdelijke aansprakelijkheid en vordert dat bij de Rechtbank.

De holding is het daar uiteraard niet mee eens en verdedigt zich door te stellen dat de bank maar eerst het hypotheekrecht dat destijds was gevestigd moet gebruiken. Door de holding aan te spreken maakt de bank misbruik van bevoegdheid, zo stelt de holding. Tenslotte weet de bank dat de holding geen aandeelhouder meer is en geen bemoeienis meer heeft met de werkmaatschappij.

De Rechtbank veegt het verweer van tafel. Dat de lening niet aan de holding ten goede is gekomen is geen argument om de hoofdelijke aansprakelijkheid te doorbreken. Ook het feit dat de holding niet meer betrokken is bij de werkmaatschappij maakt geen indruk op de Rechtbank. Dat de bank destijds is gekend in de aandelenoverdracht stemt de Rechtbank ook niet milder. Het doet niet af aan de hoofdelijke aansprakelijkheid, nu de holding niet is ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid!

Meestal sluit ik af met een paar goedbedoelde tips. In dit geval is een advies mijnerzijds overbodig. De casus zelf lijkt duidelijk genoeg.