Afbeelding

Is het nieuwe regeerakkoord een nulsomspel?

Na een betrekkelijk lange onderhandelingsperiode werd op 10 oktober door de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord bekendgemaakt. Het akkoord schetst de voorgestelde richting die het nieuwe kabinet in wil slaan. De wijze waarop het kabinet voornemens is de plannen te bekostigen, is voor de fiscalist het meest interessant. Op dit gebied valt op dat er behoorlijke wijzigingen in het belastingstelsel zijn aangekondigd. Uiteraard zijn de plannen nog niet in beton gegoten; de Kamers dienen immers nog in te stemmen. Als we de wensen volgen, vat ik de belangrijkste zaken samen.

Het belastbare inkomen uit werk en woning (Box 1) kent nog maar 2 schijven met een tarief van respectievelijk 36,93 en 49,5 procent.

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd van nu met 0,5 procentpunt per jaar naar een afbouw in 4 stappen met telkens 3 procent. Dit vindt plaats vanaf 2020 zodat in 2023 de aftrek van hypotheekrente slechts tegen 36,93 procent geëffectueerd kan worden. Dit geldt overigens vanaf 2023 voor alle aftrekposten die er dan zijn voor Box 1 (ook de zelfstandigenaftrek). Trouwens, de Wet Hillen vervalt. Men blijft forfaitaire bijtelling hebben over de eigen woning indien er geen eigenwoningschuld meer is. Wel wordt het tarief mogelijk verlaagd.

Heb je trouwens meer dan 5% van de aandelen in een B.V.? Dan zal het te ontvangen dividend in de toekomst zwaarder worden belast. Van thans 25% gefaseerd naar 28,5% in 2021.

Goed, het vennootschapsbelastingtarief gaat dan weer wel aanzienlijk omlaag…, maar begrijp ik tussen de regels door goed dat de afschrijfbeperking op onroerend goed omhoog gaat? In de praktijk zal dit veelal leiden tot het niet langer meer mogen afschrijven op waarschijnlijk het kostbaarste bezit. Trouwens, de voorwaartse verliesverrekening wordt verder beperkt in de vennootschapsbelasting van 9 naar 6 jaar…

Ik kan met opsommen nog doorgaan, maar te begrijpen valt dat het budgettair geven en nemen is. Wat betekent dit alles voor jou als ondernemer? Is het gebruikelijk loon uit de B.V. toe aan een fiscale check? Is de B.V. überhaupt nog wel interessant? Moet de eigenwoningschuld juist wel of niet worden afgelost? Politieke keuzes geven altijd voldoende stof tot nadenken. Wellicht is er in jouw persoonlijke situatie wel een uitkomst te creëren waarbij je er fiscaal op vooruit gaat!