Afbeelding
Foto: Vivium

Over de drempel

'Kom binnen, het restaurant is open', staat er uitnodigend op een bord bij de deur van De Hogeweyk. Dat restaurant is voor iedereen toegankelijk, maar ligt wel in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Toch hoeft dat voor ondernemers geen belemmering te zijn om gebruik te maken van het restaurant en andere faciliteiten van De Hogeweyk.

Het blijft bijzonder, deze miniwijk binnen de wijk Hogeweij. Aan de pleintjes en straten liggen onder meer een theater, een grand café, een supermarkt en een restaurant. Prachtige faciliteiten voor de bewoners, maar eigenlijk zonde dat ze niet vaker worden gebruikt door mensen van buiten De Hogeweyk, vindt coördinator horeca Peter van Gils. "Onze theaterzaal is van alle technieken voorzien, onze menukaart is gevarieerd. Bewoners en ondernemers uit de buurt kunnen bij ons aanschuiven in het restaurant en ondernemers en verenigingen kunnen gebruikmaken van de vergaderfaciliteiten. We kunnen van alles regelen, zakelijk, maar ook voor feestjes. Bovendien is het voor onze bewoners ook goed om op die manier betrokken te blijven bij de maatschappij."

Dat is natuurlijk heel mooi, maar is het feit dat De Hogeweyk een instelling is voor mensen met dementie geen belemmering voor ondernemers? En wat zou er dan erg zijn? Dat je een bewoner met dementie tegen kan komen of even moet wachten met naar buiten gaan bijvoorbeeld als een bewoner ook mee wil? "In al die jaren heb ik hooguit twee keer meegemaakt dat een bedrijf afhaakte om die reden, maar verder is het eigenlijk nooit een probleem", zegt Van Gils. "Als mensen eenmaal een keer de drempel over zijn gekomen, komen ze vaak weer terug in De Hogeweyk."

Denso

Theo Rappoldt, directeur bij Denso op bedrijventerrein Noord, maakt regelmatig gebruik van de theaterzaal en het restaurant in De Hogeweyk. "Al een jaar of vijf houden we onze internationale kwartaalvergaderingen met circa 100 deelnemers in de theaterzaal en ik ga ook wel met zakenrelaties lunchen in het restaurant. Het is een heel fijne gelegenheid, de kwaliteit en service zijn goed en de catering perfect. Het is ook nog eens heel dichtbij, even oversteken en we zijn er. Dat De Hogeweyk een zorginstelling is heb ik zelf nooit als een belemmering ervaren. En van onze gasten, ook die uit het buitenland, krijgen we altijd complimenten. Die zijn onder de indruk van het bijzondere concept. Het gebeurt ook zelden dat er bijvoorbeeld een bewoner komt kijken bij onze vergadering. En als het al gebeurt is er altijd wel een begeleider in de buurt die de bewoner weer meeneemt." Rappoldt zou het andere ondernemers zeker aanraden om ook eens gebruik te maken van De Hogeweyk voor een vergadering of lunch. "Ze hebben er hart voor gasten en je weet dat het altijd goed is."