Afbeelding

De combinatie van papier en digitaal

Ruitenbeek Print doet veel meer dan drukken alleen. Vanuit het kantoor aan de Pampuslaan in Weesp wordt gewerkt aan onlinemarketing en websites voor klanten die offline en online willen combineren.

Vanaf een bord bij de entree heten Marco en Howard Ruitenbeek de bezoeker nog steeds welkom. Twee bekende gezichten van de Weesper drukkerij Ruitenbeek, die vanaf 2014 zusterbedrijf is geworden van drukkerij Bakker Baarn. Howard heeft hun werkplek in Weesp inmiddels verruild voor Baarn en ook Marco kiest de hoofdvestiging steeds vaker als uitvalsbasis. "Ik heb sowieso graag lekker veel mensen om me heen, maar ik zit daar ook nog eens boven op de workflow en de producten, dus ik kan sneller schakelen als dat nodig is. Het is heerlijk daar."

Voor de klanten heeft de verhuizing naar Baarn geen verschil gemaakt, zegt Marco. "Behalve dan dat we een stuk sneller zijn geworden. We hebben bijvoorbeeld twee grote fullcolormachines staan en kunnen daardoor printing on demand."

Onlinemedia

Natuurlijk ontvangt Marco nog klanten in het kantoor aan de Pampuslaan. Voor persoonlijk contact komt Marco graag langs. Het afleveren van het drukwerk doet hij vaak zelf en dat vinden beide partijen erg prettig.

Toch is het niet stil aan de Pampuslaan. Frank Kasbergen en Marcel Molenaar zijn hier neergestreken voor het nieuwste product dat Ruitenbeek als zusterbedrijf van Bakker Baarn aanbiedt: de online marketing. Het geheel van onlinemarketing, websites en brandportals noemen ze hier voortaan 'Mediaflow'. Frank is specialist in online marketing en Marcel is een ervaren webdesigner en onlinehuisstijlbeheerder. Bij dat laatste moeten we ons een tool voorstellen waarop de klant bijvoorbeeld zelf visitekaartjes of posters kan laten ontwerpen en bestellen.

Frank en Marcel leggen uit dat het van essentieel belang is dat de producten goed op elkaar aansluiten. Sterker nog, het is in bedrijven een veelgemaakte fout om dat niet te doen. Frank legt het als volgt uit. "Ik kan mensen enthousiast naar een bepaalde winkel sturen, maar als de winkel er niet aantrekkelijk uitziet, gaan die mensen niet naar binnen. Zo werkt dat ook online. Als ik een onlinecampagne opzet en je komt terecht op een website die niet optimaal is, dan heeft de campagne onvoldoende succes. De klant zou kunnen denken: die campagne werkt niet. Maar het probleem zit 'm dan bij die site."

Consistent combineren

Marcel: "Het geheim van een goede site? Dat elke pagina ook zijn eigen doel heeft. Ik streef constant naar conversiegerichte pagina's, dus pagina's die de bezoeker aanzetten tot actie: een formulier invullen, een bestelling plaatsen, enzovoort. Het is voor een bezoeker prettig als hij snel vindt wat hij zoekt en dus in zijn behoefte wordt voorzien. Dat zijn precies de pagina's waar Frank dan weer zijn campagne op richt."

En zo stemmen de heren dat constant op elkaar af. Hun geheel is meer dan de som der delen. Mediaflow is nu zijn proefperiode voorbij en gaat nu 'echt' van start. "Campagnes worden efficiƫnter naarmate je gebruikmaakt van alle tools, een goede strategie en een consistente aanpak. Daarom zijn we op zoek naar een langdurige samenwerking."

Good old drukkerij

Alle mooie onlinemogelijkheden maken het drukwerk niet minder belangrijk, vinden zelfs deze whizzkids. Het papieren drukwerk en de krantenadvertentie hebben nog steeds een enorme kracht. De kunst is om ze te combineren, zodat offline en online elkaar ondersteunen. Dat is precies de reden waarom een good old drukkerij als Ruitenbeek deze moderne diensten levert. "Het hangt heel erg samen. We kijken naar de totale papieren en digitale mediabehoefte van de klant en we zorgen ervoor dat we hem daarin compleet ontzorgen", zegt Marco.

Brochures in de lift

"En weet je wat het leuke is: het laatste jaar zitten de gedrukte brochures bij ons weer in de lift. Ik ken klanten die hun folders enige tijd online hebben gedaan, maar nu toch weer graag iets tastbaars willen hebben. De onlineversie werd vaak snel weggegooid, terwijl je dat drukwerk toch vaker nog even oppakt."

Afbeelding