Tijd om te denken
wat je zou willen schenken

De dagen zijn kort, buiten is het koud en kil, binnen is het lekker warm, kaarsjes aan én natuurlijk gezelligheid thuis: Na Sinterklaas is het nu de beurt aan de Kerstman. Dus rijmen en dichten en je beurs verlichten. Tijd om te denken of en zo ja, wat je zou willen schenken. Natuurlijk romantisch, maar ook tijd om vast te stellen of er zo op de valreep van 2017 nog belastingvoordelen kunnen worden behaald. Er zijn namelijk bedragen die je mag schenken zonder dat daar schenkbelasting over hoeft te worden betaald. Voor iedereen die daar nog geen gebruik van heeft gemaakt de mogelijkheden op een rijtje, maar let op: de vele varianten van schenken en de fiscale consequenties daarvan maken het zeker geen eitje.

Iemand die een schenking krijgt, hoeft alleen belasting te betalen als er meer wordt gegeven dan het vrijgestelde bedrag. Als je goed hebt geteld, dan is er een basisbedrag vrijgesteld. De vrijgestelde bedragen zijn bij een schenking in dit jaar 5.320 euro voor een schenking die door een ouder aan een zoon/dochter wordt gedaan en wel per kind. Er geldt verder dit jaar een vrijgesteld bedrag van 2.129 euro voor een schenking in andere familieverhoudingen en voor schenkingen tussen personen die geen familie van elkaar zijn.
Maar heb je een kind jonger dan 40 jaar, luister hier maar eens naar: ouders mogen aan hun kind dat in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 40 jaar valt (of een partner heeft in die leeftijdscategorie) dit jaar één keer een bedrag van 25.526 euro schenken. Deze vrijstelling moet wel door middel van een aangifte worden aangevraagd bij de Belastingdienst.
Heb je een keuze gemaakt, hoe zorg je dan dat het bij de begiftigde geraakt? Schenken kan namelijk op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door geld naar iemands bankrekening over te maken. Maar het is ook mogelijk om alleen te schenken op papier. Dit traject loopt via uw notaris. Een van de voorwaarden hierbij is dat je over het op papier geschonken bedrag aan de begunstigde jaarlijks een rente betaalt van 6%.
Ook goed als optie ter verkenning: schenken in het kader van estate-planning. Schenken kan ook door spullen te geven die waarde hebben, bijvoorbeeld een schilderij. Zo'n schenking is niet alleen prettig voor de begunstigde, maar omdat het vermogen van degene die de schenking doet kleiner wordt, is het ook prettig voor alle toekomstige erfgenamen. Zij betalen minder erfbelasting over een kleinere erfenis. Daarom wordt er vaak geschonken aan toekomstige erfgenamen.
Hoe zit het met een schenking aan je kind als die zijn partner niet meer leuk vindt? Het is goed om clausules bij schenkingen vast te leggen. Zodat bijvoorbeeld de schenking bij een scheiding niet met de ex-partner hoeft te worden gedeeld.
Heeft de schenking te maken met een eigen huis, dan kun je grote stappen maken en ben je snel thuis. Iedere Nederlander mag een ander persoon maximaal 100.000 euro schenken zonder belasting, mits dit bedrag door de begunstigde in een eigen woning wordt gestoken. Bijvoorbeeld om een huis te kopen of een verbouwing te betalen.

Ruim baan als je onderzoek hebt gedaan, bezin en begin.