Maritt van Gerwen
Maritt van Gerwen

Gaat het arbeidsrecht weer op de schop?

Het kabinet Rutte III is inmiddels geïnstalleerd. In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet meer balans op de arbeidsmarkt wil brengen. Lees hieronder meer over de kabinetsplannen.

Arbeidsovereenkomsten

Ten aanzien van arbeidsovereenkomsten wil het kabinet dat de maximale duur van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt verlengd naar 3 jaar. Daarnaast wil het kabinet dat de maximale proeftijd bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd en arbeidsovereenkomsten voor de duur van meer dan 2 jaar wordt verlengd, naar respectievelijk 5 en 3 maanden.

Ontslagrecht

Het kabinet wil het combineren van ontslaggronden weer mogelijk gaan maken en de rechter laten beoordelen of een ontslag gerechtvaardigd is. Hier staat voor de werknemer tegenover dat de rechter de mogelijkheid heeft om, boven op de al bestaande transitievergoeding, een extra vergoeding toe te kennen van maximaal de helft van de transitievergoeding.

Transitievergoeding

Werknemers verkrijgen vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding, in plaats van na twee jaar. De transitievergoeding bedraagt voor elk jaar dienstverband een derde maandsalaris. Werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn krijgen geen hogere transitievergoeding meer, wel wordt de hogere transitievergoeding voor oudere werknemers gehandhaafd. Daarnaast zal de mogelijkheid om scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding worden verruimd en worden de criteria voor kleine werkgevers om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling transitievergoeding ruimer en eenvoudiger gemaakt.
Tot slot zal er een regeling komen voor de compensatie van werkgevers voor de transitievergoeding van langdurig arbeidsongeschikte werknemers en zal er een voorstel komen om de transitievergoeding te compenseren indien de werkgever zijn bedrijf beëindigt wegens pensionering of ziekte.

Loondoorbetaling bij ziekte

Het nieuwe kabinet is van plan om de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) te verkorten van 2 naar 1 jaar. De loondoorbetaling gedurende het tweede ziektejaar en een aantal re-integratieverplichtingen gedurende dat jaar zullen worden overgenomen door het UWV. Verder zal het voor werkgevers mogelijk worden, om een loonsanctie te kunnen voorkomen, om na 1 jaar ziekte een oordeel aan het UWV vragen over de voorgenomen re-integratieactiviteiten, teneinde duidelijkheid te verkrijgen over de re-integratieactiviteiten en of deze voldoende zijn geweest.

Bovenstaande plannen van het kabinet moeten eerst nog door het parlement worden omgezet in wetten. We houden je op de hoogte.