Afbeelding
Foto: André Verheul

De meerwaarde van de IVW

Reinier Mommaal nam anderhalf jaar geleden het voorzitterschap van de IVW over van Wim Zagt. Tijd om te wennen kreeg de Weesper nauwelijks, want het bestuur van de Weesper bedrijvenvereniging onderging een metamorfose. Op ons verzoek kijkt Mommaal terug en blikt hij vooruit. "We kijken heel erg naar wat de leden verstaan onder een aantrekkelijke bedrijvenvereniging."

Toen Reinier Mommaal anderhalf jaar geleden aantrad als voorzitter van de IVW, kondigde hij aan enkele accenten te willen verleggen. Het woord 'ambitieus' kwam ter sprake en Mommaal reageerde met: "Als je niet ambitieus bent, moet je het niet doen." Zo tegen het einde van 2017 is de vraag dan ook of de IVW-voorzitter een ambitieus jaar achter de rug heeft.

Mommaal: "'Turbulent' is een beter woord. Logisch, als je bedenkt dat het bestuur afscheid nam van onder anderen Cor van der Poel en Petra van Kooten. Dan heb je het wel over twee steunpilaren van de IVW die wegvallen. Maar goed, dat is nu eenmaal de realiteit. Er is nu een nieuw team dat lekker aan de slag is. Nu zie je dat er wat dingen veranderen. We hebben al een beetje geëxperimenteerd met het format van de businessclubs, de ledenadministratie is veranderd, de website is vernieuwd en de communicatie met de leden is verbeterd. Maar in de basis blijft de IVW de IVW. We kijken heel erg naar wat de leden verstaan onder een aantrekkelijke bedrijvenvereniging."

Is het moeilijk om een aantrekkelijke vereniging te blijven?

"Er is een harde kern van ongeveer 100 man die regelmatig op onze businessclubs komen. Dat vind ik op zich een prima aantal, maar het is de helft van ons ledenbestand. Ik wil weten waarom die andere helft niet komt en of ik iets kan doen waarmee ik ze toch kan interesseren. Als IVW moeten we primair een plek bieden waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is de vraag: kunnen wij iets meer bieden? De businessclubs blijven ook in 2018, maar we willen ze bijvoorbeeld mixen met bedrijvenborrels, dus bij een van onze horecaleden van 17.00 tot 19.00 uur. We willen meer korte presentaties van bedrijven 'op de zeepkist' en we denken aan een zomerbarbecue. Het Ondernemerstheater is ons erg goed bevallen, dus dat krijgt ook een vervolg."

Dat sleutelen aan het format van de businessclub, ben je daar tevreden over?

"We hebben iets in de workshopsfeer geprobeerd, maar dat werkte nog niet goed. We merkten dat de leden graag iets willen leren en uitgedaagd willen worden, maar liever niet zelf iets actiefs willen doen op zo'n middag. Ik weet nu dat we beter kunnen zorgen voor inspirerende sprekers over aansprekende onderwerpen. Wat we veel terughoren is dat er nog steeds behoefte is aan meer verbinding met elkaar. Er zitten zo'n 600 bedrijven in Weesp, dus dat kan veel breder dan alleen ons ledenbestand. Wij denken in dat kader aan het opstellen van een digitale lokale Gouden Gids, zodat Weesper bedrijven elkaar makkelijk kunnen vinden. Een ander idee is dat we iets optuigen waardoor alle bedrijven in Weesp een soort ambassadeursfunctie vervullen. Als een jong bedrijf zich hier wil vestigen, staan wij met elkaar klaar om die te helpen. Daar kan ook weer onderlinge business uit komen. Dat kan van grote waarde zijn om lid van ons te worden. Dit soort dingen van de grond krijgen blijft moeilijk, dat weet ik: iedere ondernemer is uiteraard al heel druk met zijn of haar eigen bedrijf."

Hoe is het contact met de gemeente?

"Zeer goed. Wij voeren eens per maand een gesprek met de wethouder van Economische Zaken en onderhouden een actief contact met de bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente. Daarnaast hebben we enkele keren per jaar een breder overleg met de winkeliers en Weesp Marketing erbij. We bespreken allerlei zaken en er wordt goed naar ons geluisterd. We zijn nauw betrokken geweest bij het opknappen van de Nijverheidslaan. We zijn ook sparringpartner voor de gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Je kijkt dan naar de vraag: wat kunnen we als ondernemers gezamenlijk? Neem de businessclub van vorig jaar bij de gemeente. Daar was een hele goede presentatie over de circulaire economie. Dan zie je een hoop ondernemers kijken en denken: hé, dat is interessant, maar hoe kan ik daarin dan een stap zetten? Natuurlijk ligt bij dit thema het initiatief bij de bedrijven zelf: zij moeten kijken naar verduurzaming van hun eigen producten of processen. Daarnaast kun je gezamenlijk dingen doen: denk aan afvalverwerking of warmtedeling. Ik vind dat de IVW daar een schakel in moet zijn."

Weesp gaat zich aansluiten bij Amsterdam of misschien toch nog bij Gooise Meren. Wat betekent dat voor de IVW?

"Dat we nu al moeten nadenken over wat het voor ons betekent. Kijk, ondernemers passen zich wel aan, maar voor onze bedrijvenvereniging verandert er wel wat. Wij blijven de Weesper bedrijven vertegenwoordigen, maar ons ontact met de gemeente zal anders gaan in Amsterdam. We zullen daar onze weg moeten vinden. Daarnaast willen we kijken naar andere bedrijvenverenigingen in Amsterdam: wellicht kunnen we op sommige punten de krachten bundelen. Mocht het toch nog Gooise Meren worden, dan weten we dat we daar nu al een hele goede samenwerking hebben in de Gooise Bedrijfsfederatie."

Wat heb je voor ogen in 2018?

"De leegstand is echt heel erg laag in Weesp. Zelfs panden die onverhuurbaar werden geacht, worden betrokken. Ken je dat wat merkwaardige pand aan de Pampuslaan, wij noemen het altijd het luchthavengebouw? Dat staat al jaren leeg, maar wordt waarschijnlijk nu toch gevuld. Twee jonge ondernemers hebben zich bij de IVW gemeld met de vraag: kunnen wij daar wat mee? We zijn samen naar de gemeente gegaan, zij hebben hun plannen daar gepresenteerd en nu gaan ze het huren. Het is hier niet aan mij om daar meer over te zeggen, maar ik vind het goed dat de IVW hierin iets kan betekenen. Wat de IVW betreft: de taken zijn nu goed verdeeld en we beginnen op stoom te komen. En in algemene zin: ik merk geen enkele negatieve toon in het bedrijfsleven; iedereen die ik spreek is positief. Een uitstekend uitgangspunt voor 2018."