Afbeelding
Foto: André Verheul

Laatste bolletje

Twee nieuwe grote bekers sieren de toch al rijkelijk gevulde prijzenkast van Nelis' IJssalon aan de Slijkstraat. Jonathan Sas en Kees Nelis eindigden vorige maand beiden in de top 10 van het officieuze WK ijsbereiden in Italië. Nelis kan zijn beroemde zaak dus met een gerust hart overdragen aan zijn bedrijfsleider Sas. Dat gebeurt dan ook na de jaarwisseling.

De hoge klassering van Sas en Nelis bij de Coppa d'Oro, zeg maar het WK ijsbereiden, in Italië onderstreept het vakmanschap van de beide Weespers. In de salon aan de Slijkstraat regent het dan ook weer eens complimenten en felicitaties, want de hoge klassering bij het officieuze WK ijsbereiden is overal in Weesp doorgedrongen. Sas werd vierde en daarmee de hoogstgeklasseerde Nederlander. Leermeester Nelis was apetrots op zijn bedrijfsleider en was daarnaast ook nog eens uiterst tevreden met zijn eigen tiende plek. De twee WK-bekers komen op een bijzonder moment in de historie van wat misschien wel de beroemdste winkel van Weesp genoemd mag worden. Of om met Nelis zelf te spreken: 'de vrolijkste winkel van Weesp.' Nelis doet de zaak over aan Sas en gaat van zijn pensioen genieten. Verkoop, overname... het zijn woorden die Nelis liever vermijdt. "Ik geef de zaak door aan Jonathan. Zo voelt het voor mij. De zaak gaat door..."

Kees Nelis werd eigenaar van de ijssalon in 1976, na het overlijden van zijn vader. Samen met zijn zus Marja slaagde hij erin met zijn eigen visie een andere richting in te slaan. Nelis stopte met aanverwante artikelen, sloot de vestiging op Schiphol en richtte zich op de corebusiness: de ijssalon aan de Slijkstraat. Zijn missie: het lekkerste ijs van de wijde regio maken. "Om dat te kunnen doen, moest ik natuurlijk wel weten hoe die andere ijssalons het deden. Ik heb veel te danken aan Marja en later ook aan Wouter Bennink, aan wie ik het runnen van de ijssalon voor een belangrijk deel kon overlaten", legt de ijsmeester uit. Nelis zelf had zo de tijd om te ontdekken wat de standaard in de ijswereld was en kon inspiratie opdoen om vervolgens zijn eigen producten en vooral de smaak van zijn ijs te perfectioneren. "Nog steeds stap ik binnen bij elke ijssalon die ik tegenkom. Ik neem altijd twee bolletjes: aardbei en hazelnoot. Daaraan kan ik alles afmeten."

Ook tegen het koude einde van het jaar is het druk in Nelis' IJssalon, want met de feestdagen in zicht neemt het aantal bestellingen van ijstaarten toe. In januari is de zaak altijd gesloten. Voor Nelis is dat dit keer een bijzonder moment, want als de salon in februari weer opengaat, is niet hij, maar zijn trouwe en ambachtelijke bedrijfsleider Jonathan Sas de eigenaar. "Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 64e met pensioen wil gaan. Als ik de zaak overdraag aan Jonathan is dat één week voor mijn 64e. Ik kijk ernaar uit. En met Jonathan heb ik echt de allerbeste getroffen."