De mysterieuze escaperoom speelt zich letterlijk en figuurlijk af achter de schermen van het theater.
De mysterieuze escaperoom speelt zich letterlijk en figuurlijk af achter de schermen van het theater.

Escaperoom Weesp in bedrijf

Met 'Escaperoom Weesp' is er een opvallende en aantrekkelijke publiekstrekker gekomen op Bedrijventerrein Noord. Een knap gemaakte attractie in Theaterpand Weesp aan de Flevolaan. Leuk voor met vrienden of familie, maar ook zeer geschikt voor bedrijfsuitjes.

Escaperooms zijn zeer populair en schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze staan garant voor een dagdeel vermaak met een groep vrienden, familie en/of collega's. Daniëlle Meyer van Theaterpand Weesp is, zo zegt ze zelf, escaperoomverslaafd. "Na mijn eerste keer was ik verkocht. Ik heb er inmiddels zo'n dertig gespeeld. Dan krijg je er een soort van handigheid in, maar het blijft spannend en leuk." Toen ze met haar theaterschool naar de Flevolaan verhuisde en flink wat ruimte overhad, besloot ze zelf een escaperoom op te zetten. "Het was ontzettend gaaf om alles uit te denken. Misschien nog wel leuker dan het spel zelf spelen. En als ik de reacties van de testteams zie en hoor, durf ik wel te zeggen dat we hier iets moois hebben neergezet. Dat komt ook omdat wij het spel combineren met theater. Die combi zie je niet vaak. Dat maakt het bij ons echt een totaalbeleving."

Codes kraken

De eerste reacties zijn dus positief en de moeilijkheidsgraad is lekker hoog. Het is de bedoeling dat je in een team van 3 tot 6 personen binnen 60 minuten het mysterie van 'De Toneelmeester' weet op te lossen. Het mysterieuze spel speelt zich letterlijk en figuurlijk af achter de schermen van een vervallen theater dat leegstaat sinds de hoofdrolspeelster van de laatste voorstelling 'Macbeth' op tragische wijze om het leven is gekomen. Dat is alles wat je weet als de deur achter je in het slot valt. Vanaf dat moment begint de race tegen de klok. Welke voorwerpen in de kamers bevatten aanwijzingen of zijn onderdeel van een puzzel? Je moet cryptische instructies interpreteren, puzzels oplossen, codes kraken en vooral logisch nadenken in ruimtes waarin niks logisch lijkt. Als een opdracht eindelijk is gelukt, levert dat euforie op. Maar niet voor lang, want achter de volgende deur wacht een nog lastiger opdracht. Via beeldschermen kijken de spelleiders geamuseerd mee. Ze zien de spelers worstelen, juichen, schrikken en zichzelf voor het hoofd slaan. Teams die volledig vastlopen kunnen via een walkietalkie om een hint vragen.

Bedrijfsuitjes

De combinatie van theater met foyer en escaperoom is uitermate geschikt voor een bedrijfsuitje. De deelname aan de escaperoom is uit te breiden met een op maat gemaakte theatershow, karaoke, teambuildingactiviteiten, workshops en muzikale optredens. Dat is het voordeel van het theater dat vorige zomer aan de Flevolaan is ingericht: goed geoutilleerd met licht en geluid en een tribune voor 90 personen, inclusief theaterfoyer met een eigen bemande bar en indien gewenst met catering. In de escaperoom is een team van 6 personen het maximum, maar toch kunnen er ook grotere groepen terecht. Terwijl steeds een ander team zich aan de escaperoom overgeeft, genieten de anderen van een theatershow of andere activiteit. Zo is de escaperoom te combineren met de hilarische en interactieve spelshow van cabaretier Sara Kroos, mede-initiatiefnemer van het Theaterpand.

Theaterschool

De escaperoom maakt dus deel uit van Theaterpand Weesp, het theater(tje) dat Daniëlle Meyer en Sara Kroos in 2013 openden aan de Herengracht. Het doel was tweeledig: een podium bieden aan aanstormend kleinkunsttalent én onderdak bieden aan Daniëlles theaterschool Zone 1380. Het was er charmant en knus, maar het werd al snel te klein. De theaterschool dreigde slachtoffer te worden van het eigen succes. Het leeggekomen pand aan de Flevolaan 6 (voorheen Railsupport) bood uitkomst. Het heeft een veel grotere theatervloer met een tribune voor zo'n 90 man, er is een afgescheiden foyer en er is ruimte voor een klein tweede podium, aparte leslokalen, kleed- en opslagruimten voor de theaterklassen en ga zo maar door. En dan nog was er ruimte om nieuwe initiatieven te ontplooien, zoals de escaperooms. Ja, meervoud, want nummer twee zit al in de planning.

Cultuurprijs

Zo is het Theaterpand Weesp een mooie onderneming geworden die drijft op het enthousiasme, de creativiteit en het vakmanschap van Daniëlle Meyer en Sara Kroos. Een aanwinst voor Weesp, hoor je vaak zeggen. Afgelopen jaar kregen Theaterpand Weesp en Zone 1380 de Weesper Cultuurprijs voor hun bijdrage aan het culturele leven in de stad (foto links).

Daniëlle Meyer ontvangt de Weesper Cultuurprijs.