Afbeelding
Foto: Rabobank

'De Rabobank hoort in Weesp'

Het Rabokantoor aan de Irenelaan is al enige tijd geleden verkocht aan beleggingsmaatschappij Prinses van Weesp. De beleggers willen het kantoorgebouw slopen en er woningen voor terugbouwen. Dat heeft hoe dan ook gevolgen voor de Rabobank. "Ons huurcontract loopt tot eind 2019, dus voorlopig verandert er niets. Voor de periode daarna zijn er twee opties", zegt Eric Lücke, directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. "Of we blijven hier aan de Irenelaan, of we verhuizen naar een pand in het centrum van Weesp." Met de beleggers is de afspraak gemaakt dat er tussen de nieuwe woningen plaats blijft voor de Rabobank, tenzij de Rabobank elders in Weesp een betere locatie vindt. Lücke verwacht het besluit daarover binnen enkele maanden te kunnen nemen. Hoe dan ook wordt het een bankkantoor dat past in de nieuwe tijd. Dat is veel minder kantoor en veel meer ontmoetingsplek. Lücke (die als lid van de innovationboard van Rabo Nederland boven op tal van nieuwe ontwikkelingen zit) noemt dat nu al: 'de Rabo ontmoetingsplek'.

Hoe ziet het Rabokantoor van de toekomst eruit?

"Je ziet dat de werkplek van de toekomst een plek is waar mensen zich thuisvoelen. Het zijn horeca-achtige plekken met privacy. Nest in Amstelveen is een voorbeeld. Een oud en kil kantoorgebouw is helemaal omgebouwd tot inspirerende ontmoetingsplaats waar bijna 200 bedrijven en ondernemers hun intrek in hebben genomen, waar je koffie met een broodje kunt krijgen en wat zich ontwikkeld heeft tot een belangrijke ontmoetingsplek. Iets dergelijks zou ik ook wel in Weesp voor ogen hebben. Daarom noem ik het een ontmoetingsplek."

Lücke schat de kans dat de bank aan de Irenelaan blijft op dit moment hoog in, maar het idee van een mooi pandje in het centrum blijft lokken. Want: nóg zichtbaarder. Het vinden ervan is makkelijker gezegd dan gedaan. Lücke vindt namelijk dat hij met zijn bankkantoor geen winkels in de weg moet zitten. "Winkels houden een binnenstad leefbaar. Dus willen wij als dienstverlener niet op de plek van een winkelier zitten. Wij zeggen bewust: liever een winkel in de winkelstraat dan een bank." Dat beperkt de zoektocht tot de locaties waar retail niet mag. Dan is de spoeling een stuk dunner. Lücke zegt inmiddels alle pandjes van de Weesper binnenstad te kennen en geeft aan dat het niet meevalt de ideale oplossing te vinden. Maar geen nood, want nogmaals: mocht het niet lukken om iets beters te vinden, dan blijft de Rabobank aan de Irenelaan. Die garantie heeft de bank van de ontwikkelaars.

Wat heeft uw voorkeur?

"Moeilijk. De Irenelaan is toch dé Raboplek in Weesp: je verlaat niet zo maar je 'ouderlijke grond'. Aan de andere kant: ik hou van experimenteren. Om een idee te geven naar wat ik zoek, neem ik je even mee naar Hoorn, waar ik voorheen directeur was. In het oude centrum van Hoorn zit een horecazaak met groot terras. Iedereen komt daar langs, het is een schitterende ontmoetingsplaats. Toen het die ondernemer minder voor de wind ging en die zaak dreigde te verdwijnen, zijn wij daar ingestapt. We richtten boven een Rabokantoor in en behielden beneden de horecazaak. Ik had toen als eerste een bank met een terras. Nou, zoiets gun ik Weesp ook."

Dan ligt het voormalige ABN Amro-kantoor aan het Grote Plein voor de hand, gekocht door een horecaondernemer. Is dat een optie?

Lücke lacht: "Het is in elk geval een mooie locatie. Dus dat zou een optie kunnen zijn…"

Onlangs sloten ABN Amro en SNS hun kantoren in Weesp. Waarom vindt de Rabobank het zo belangrijk om in Weesp te blijven?

"In juni bestaan we 120 jaar en daarmee zijn we een van de oudste Rabobanken in Nederland. Wij zijn hier diepgeworteld in allerlei geledingen van de samenleving. Wij vinden dat we hier zichtbaar moeten zijn. Weesp is en blijft een belangrijke kern in ons gebied. Wij horen hier gewoon."

En de geldautomaten?

"Wij vinden het belangrijk dat er in Weesp geldautomaten blijven. Dat wil zeggen: zolang er behoefte aan is. Want het gebruik van de automaten loopt jaarlijks 10% terug. Daar komt bij dat Geldservice Nederland alle geldautomaten van de banken gaat overnemen. Zo kunnen zij zorgen voor een betere landelijke dekking, waarbij binnen elke 5 kilometer een geldautomaat zit. Dat is gaaf voor Weesp, want Geldservice is hier tegenover ons gevestigd, waarmee Weesp dus het middelpunt van Nederland wordt."