Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Van Wijnen Weesp
transformeert kantoorkolos naar hip hotel

Van lege kantoorkolos tot place to be: Van Wijnen Weesp transformeerde in Diemen het voormalige kantoorgebouw 'Sphinxstate' naar het eerste Via Hotel van Nederland.

Een grote kantoorkolos op het bedrijventerrein Bergwijkpark in Diemen stond al jaren leeg. De nieuwe eigenaar gooide het roer om en besloot de hele boel om te bouwen tot budgethotel met een urban uitstraling. Nu is dit VIA hotel the place to be voor koppels, expats, grote groepen mensen en backpackers.

Van Wijnen bouwde het kantoorcomplex om tot compleet hotel in 170 werkbare dagen, precies zoveel als dat er kleurrijke kamers zijn. Het hotel heeft ook een restaurant, een cinemaroom en chill-areas. Van Wijnen leverde het hotel klaar voor gebruik op, inclusief stoffering en bedden. Dus niet alleen turnkey, maar ook switch-on en sleep-well, zoals de bouwonderneming trots meldt. Sinds de oplevering is het Weesper bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud. Verder blijft Van Wijnen betrokken om invulling te geven aan eventuele nieuwe inzichten in ontwerp en gebruik. Ook op het gebied van duurzaamheid maakte het gebouw een transformatie door. Dankzij onder meer toepassing van ledverlichting, nieuwe beglazing en FSC-hout maakt het gebouw een labelsprong van G naar C. Ecologische maatregelen, verkeersvoorzieningen en faciliteiten voor mindervaliden zorgden onder meer voor een hogere BREEAM-score: van Acceptable naar Excellent.

Het hotel telt in totaal 744 bedden - verdeeld over 8 verdiepingen - die beschikbaar zijn voor grote groepen mensen en backpackers. Dit concept van budgethotel heeft de Engelse opdrachtgever VIA al uitgerold in Engeland en zet hiermee de eerste stap in Nederland. "Een mooie ervaring om als Van Wijnen met deze Engelse opdrachtgever samen te werken", stelt Sjoerd Pronk, bedrijfsleider Onderhoud & Beheer van Van Wijnen Weesp, op de website. "Wij vormden een echte eenheid met elkaar, wat geresulteerd heeft in kwaliteit, snelheid én werkplezier." De eigenwijze urban uitstraling is een ontwerp van architect Oever Zaaijer, het kleurrijke interieurontwerp is van Sheryl Leysner.

Burgemeester Eric Boog van Diemen is trots op de nieuwe ontwikkeling in zijn gemeente. "Deze transformatie van een leegstaand kantoorgebouw in een hotel door Van Wijnen levert een waardevolle plek op voor jongeren die low budget willen overnachten in de buurt van Amsterdam", zo liet hij via Twitter weten.