Afbeelding
Foto: Rabobank

'Weesp barst van de creativiteit'

In ons vorige grote interview, vijf jaar geleden, sprak je over de opmerkelijke micro-economie van Weesp. Hoe staat het daar nu mee?

"Die draait best goed. Hier en daar zitten daar wel wat uitdagingen in. De discussie over het samengaan van Weesp met Amsterdam of 't Gooi heeft hier ook mee te maken. De verbinding met Amsterdam zal een andere dynamiek brengen."

Is dat zo? De economie laat zich toch niet leiden door gemeentegrenzen?

"Klopt. Op zich gaat je omzet er niet door toenemen. Maar de economische waarde verandert zodra het '020' wordt. In de beleving werkt dat nu eenmaal zo. Ik merk duidelijk wat de toename van het aantal expats doet met de dynamiek van Amstelveen, ook onderdeel van het werkgebied Amstel en Vecht. De internationalisering van de 020-regio zorgt voor een focus vanuit Europa, India en Aziƫ: zij zien ons als interessante plek voor dienstverlening. Die vlek wordt steeds groter en mijn voorspelling is dat die ook Weesp zal raken."

In hoeverre heeft de gemeentefusie daar effect op?

"Ik denk dat dat bijdraagt. Vooral omdat je je moet voorstellen hoe Amsterdam over tien jaar communiceert over de stad. Kijk eens naar het Muiderslot, waar ik overigens met plezier in het stichtingsbestuur zit en blijf. Vijf jaar geleden is besloten om het Muiderslot in de internationale communicatie 'Amsterdam Castle' te noemen. Het gevolg: het bezoekersaantal is met 20% toegenomen. Met dat effect moet je ook rekening houden voor je woongebied."

Is dat gunstig of ongunstig voor Weesp?

"Dat zou ik eigenlijk aan jou moeten vragen, jij woont in Weesp. Ik denk dat het beide is, het bevat gunstige en ongunstige elementen. Ik hoor in Amstelveen de irritaties over de rolkoffertjes, dat wil je in Weesp niet. Maar er komt aan de andere kant een bepaalde dynamiek tot stand in het bedrijfsleven en de horeca, en dat wil je juist wel."

Voor de verkoop van je huis is het gunstig, voor de aankoop ongunstig?

"Dat is precies wat het is. Zie hier de parallel met het eeuwige dilemma van de bankier: we bedienen mensen die geld willen lenen en mensen die geld willen stallen. Zij hebben tegengestelde belangen omtrent de stand van de rente. De mensen in Weesp willen ontwikkelingen in die micro-economie, maar zijn ook gesteld op een bepaalde rust en authenticiteit. Die twee moeten elkaar vinden in de beste beslissingen. Er komt met de 2750 woningen in Weespersluis sowieso een enorme woonontwikkeling. Dat gaat in onze micro-economie een groot effect hebben, los van die internationalisering. Deze regio wordt hot, als hij niet al lang hot is. Dat is vanuit economisch oogpunt een prettig vooruitzicht voor Weesp. Op het gebied van milieu en duurzaamheid is dat misschien anders. Die balans moet je goed bewaken, vind ik."

Ons vorige interview was midden in de crisis. Hoe is het nu?

"Je ziet dat bedrijven in Weesp, dat durf ik echt te zeggen, altijd goed vet op de botten hebben opgebouwd. Dat hebben ze in de afgelopen periode moeten gebruiken en nu zijn ze weer nieuwe reserves aan het vormen. Het aantal starters is in de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid.
>>