Maritt van Gerwen
Maritt van Gerwen

Werkgevers jarenlang te veel betaald?

In 2014 ontvingen alle werkgevers voor het eerst een Whk-beschikking (Werkhervattingskas) van de Belastingdienst. De beschikking uit 2014 was gebaseerd op gegevens uit 2012. Onlangs heeft een werkgever gesteld dat de premiebepaling terugwerkende kracht onterecht was en nadelig uitpakt. Het Gerechtshof Amsterdam heeft de werkgever in het gelijk gesteld.

Wat is de Werkhervattingskas ook al weer?
Sinds de invoering van de Whk worden de kosten van ziekte van ex-werknemers middels premiedifferentiatie toegerekend aan de laatste werkgever. In de Whk-beschikking worden de premiepercentages voor de ZW en WGA vastgesteld, zoals je die over het salaris van jouw werknemers moet afdragen.

De hoogte van deze premies is afhankelijk van de omvang van jouw onderneming en van de uitstroom van jouw ex-werknemers in de ZW of de WGA:
· kleine werkgevers betalen een premie die per sector wordt vastgesteld;
· middelgrote werkgevers betalen een premie die gedeeltelijk wordt vastgesteld op basis van de eigen instroom van ex-werknemers in de ZW en WGA en deels op basis van de vastgestelde premie in de sector;
· grote werkgevers betalen een premie die volledig op basis van de eigen instroom van ex-werknemers in de ZW en WGA wordt vastgesteld.

Voor het berekenen van de gedifferentieerde premie Whk kijkt de Belastingdienst naar de uitkeringsgegevens van twee jaar geleden. Eigenrisicodragers betalen geen premie voor de WGA en/of ZW. Voor hen wordt het premiepercentage vastgesteld op 0% aangezien zij deze uitkeringen zelf betalen.

Uitspraak Gerechtshof
De werkgever stelde zich op het standpunt dat zijn Whk-beschikking uit 2014 voor hem tot onaanvaardbare gevolgen leidde nu deze gebaseerd was op uitkeringslasten uit 2012, waar hij destijds nog geen invloed op had kunnen uitoefenen. Het Gerechtshof Amsterdam stelde de werkgever in het gelijk en gaf aan dat deze werkgever bij de ziekmelding en de uitdiensttreding van zijn werknemer in 2011/begin 2012 geen rekening hoefde te houden met de verhoging van de premies door toerekening van deze werknemer.
Het Gerechtshof bepaalde voorts dat deze uitspraak ook geldt voor andere werkgevers in vergelijkbare situaties. Het is raadzaam om uw Whk-beschikkingen uit 2014 (en daaropvolgende jaren) opnieuw onder de loep te nemen. Staan er werknemers op jouw Whk-beschikkingen waarvan jij destijds niet hoefde te verwachten dat zij middels de premiedifferentiatie aan jou zouden worden toegerekend, dan kun je een ambtshalve verzoek tot wijziging van de premies bij de Belastingdienst indienen.

Aangezien de Belastingdienst in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad, is het laatste woord in deze zaak nog niet gezegd.