Afbeelding
Foto: Nemico

Complexe klus in Luxemburg

De firma Nemico uit Weesp is weliswaar klein, maar voert grote en complexe projecten uit, zoals het hijsen en transporteren van treinen en vliegtuigen. Een mooie proeve van het vakmanschap van Nemico zijn de recent uitgevoerde werkzaamheden in een shoppingcenter in Bertrange, een voorstad van Luxemburg.

De opdrachtgever was Kone Luxemburg, bekend van liften en roltrappen. Tussen 3 en 12 februari moesten vier oudere roltrappen vervangen worden door vier nieuwe roltrappen. Nemico werkt al vele jaren in het buitenland, zoals voor Kone Belgiƫ. Dit was de eerste opdracht voor Nemico in Luxemburg.

Centre Commercial City Concorde werd uitgebreid terwijl de winkels en restaurants gewoon openbleven. Behalve een grote supermarkt zijn er vooral winkels voor het hogere marktsegment. Dit project omvatte meerdere complexe uitdagingen voor Nemico. Om te beginnen de benodigde vergunningen om dit werk te mogen doen in het Groothertogdom Luxemburg. Vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie geldt niet voor alles en iedereen. Zo moeten er in Luxemburg voor het uitvoeren van dit soort complexe en risicovolle werkzaamheden diverse zaken geregeld en extra vergunningen aangevraagd worden. Na vele telefoontjes, e-mails en een bezoek aan de helpdesk van het House of Entrepreneurship in de stad Luxemburg werd duidelijk wat er nodig is. Ondertussen waren de voorbereidende werkzaamheden door Nemico al in volle gang. Omdat het winkelende publiek zo min mogelijk mocht merken van de werkzaamheden golden er strikte beperkingen als het ging om de uren wanneer er gewerkt kon worden en mogelijke geluidsoverlast. De architect die de nieuwbouw ontworpen had was tevens de begeleider van het project. Er werd gecommuniceerd in het Luxemburgs, Frans, Duits, Engels en Nederlands.

Allereerst moesten de vier bestaande roltrappen verwijderd worden zonder hinder voor de bezoekers en schade aan het gebouw. De circa 15 meter lange roltrappen wogen ongeveer 8 ton en waren veel zwaarder dan de eerder opgegeven 5 ton per roltrap. Er moesten extra maatregelen genomen worden om de vloerbelasting in het winkelcentrum binnen de norm te houden. De ruimte om de roltrappen uit het winkelcentrum te halen was beperkt en de plannen en omstandigheden wisselden door toedoen van de bouwaannemer en andere partijen vaak. Het bleek een hele toer om met alles en iedereen rekening te houden. Het betekende werken in de weekenden, 's avonds en 's nachts in meerdere shifts. Nemico heeft dit project volledig (turnkey) en naar volle tevredenheid van Kone en diens opdrachtgever tot een goed einde gebracht. Medio april gaat Nemico het tweede deelproject in Bertrange uitvoeren.