Afbeelding
Foto: André Verheul

Ombouwen kerk tot
Wispe-brouwerij kan
nu dan toch beginnen

De transformatie van de Laurentiuskerk aan de Herengracht kan snel verder. Het bezwaar van omwonenden tegen de omgevingsvergunning is ingetrokken. "Ik ben echt heel erg blij", zo reageert kerkeigenaar Cees van Vliet. Hij verwacht de werkzaamheden medio april te kunnen hervatten. Het nieuwe casco is voor het einde van dit jaar klaar, het inrichten van het gebouw duurt dan nog een klein half jaar. Ook het herstel van de toren gaat verder. Van Vliet wil op 8 november het nieuwe groene kruis kunnen ontsteken: exact twee jaar na de brand in de toren.

De Laurentiuskerk staat al langer leeg en dreigde te vervallen. Van Vliet wil het markante gebouw in het centrum van de stad ombouwen tot woningen, werkruimten, yogastudio en brouwerijcafé. Wispe, het stoere speciaalbiermerk van de (Weesper) broers Remko en Jerrit Vellenga, heeft grootse plannen in de Laurentiuskerk. Er komt een brouwerij waar de Wispe-broers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en nieuwe bieren kunnen gaan ontwikkelen. Bezoekers kunnen de bieren komen proeven en alles zien en lezen over het brouwproces en de rijke brouwgeschiedenis van de stad Weesp. Daar hoort een sfeervol proeflokaal bij met zicht op de brouwinstallatie en op het brouwen van de ambachtelijke bieren. Het grootste deel van de bieren zal hier op de tap verkrijgbaar zijn. Net als diverse bijpassende gerechten die zo veel mogelijk een link met de bieren hebben. Waar die creativiteit toe kan leiden werd eerder dit jaar al duidelijk toen Wispe een nieuwe bierkaas lanceerde. Deze kaas wordt samen gemaakt met Kaas en Zo van het Binnenveer. "Een kaas met een mooie zachte, romige zuiver. Het tripelbier in het kaas tintelt lekker na." De kaas was meteen een succes. Onlangs lanceerde Wispe ook een India Pale Ale, oftewel een IPA. "Het gaat om een zwaar gehopt bier dat vroeger langer houdbaar bleef en daardoor geschikt was om per zeilschip naar India te transporteren. De Wispe IPA is een donkergoudkleurig biertje en de hoparoma's doen denken aan citrus en tropisch fruit." Het biertje is geheel gebrouwen met de experimentele gedachte achter het Wispe Brouwlab dat Wispe in de Laurentiuskerk wil openen.

Het groene licht voor de kerkplannen komt voor Wispe geen dag te vroeg. "We werken nu al drie jaar aan het plan. Het is door de bezwaren allemaal langer gaan duren dan we van tevoren hadden verwacht. De concurrentie op de biermarkt is ontzettend groot. En steeds meer biermerken vestigen zich nu. Doordat het zo lang duurt verliezen wij nu wel onze goede startpositie. Het is echt nu of nooit."