Afbeelding
Foto:

Superduurzame waterzuivering

Op het terrein van de huidige rioolwaterzuivering aan de IJsselmeerlaan in Weesp laat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een nieuwe waterzuivering bouwen.

De bouwwerkzaamheden beginnen nog deze zomer. Naar verwachting is de nieuwe waterzuivering in de zomer van 2019 operationeel en begint het proefdraaien. Als de nieuwe zuivering op-en-top draait, wordt gestart met de sloop van de oude waterzuivering en wordt het terrein opnieuw ingericht. Rolf Steenwinkel, verantwoordelijk waterschapsbestuurder: "Een rioolwaterzuivering bouwen is een kostbare investering. We bouwen voor de lange termijn. De oude installatie dateert uit 1974 en is aan vervanging toe. De nieuwe zal zo worden gebouwd dat hij makkelijk op eventueel nieuwe eisen kan worden aangepast."

De nieuwe rioolwaterzuivering in Weesp zal de eerste van het type 'Full Scale Iceas' in Nederland zijn. Dit zuiveringssysteem neemt heel weinig plek in, zodat er ruimte overblijft voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een extra zuiveringsstap. Deze installatie kent ook nog eens een zeer laag energieverbruik. Mocht er door zeer hevige regenval water op het terrein komen te staan, dan blijft de zuivering werken: de belangrijkste elektrische installatie is namelijk op de eerste verdieping gebouwd. Op deze manier houdt het waterschap ook rekening met klimaatverandering, zo meldt het waterschap.