Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Inventaris de wereld over

Omdat Boehringer Ingelheim, de fabriek van dierenmedicijnen, eind 2017 de poort in Weesp sloot, werd vorige maand de complete inventaris geveild. Die bestond uit meer dan 1500 objecten (kavels). Er was belangstelling vanuit de hele wereld.

De verkoop gebeurde online via een partnerveiling van BVA Auctions en Van Beusekom. Tjeerd van der Zee was projectmanager namens BVA, Jeroen Kamminga was dat namens Van Beusekom. "Ons vak is het vinden van kopers", vertelt Kamminga over deze bijzondere opdracht die ook nog eens in zijn eigen woonplaats plaatsvond. Over interesse was niet te klagen: zo'n 5000 partijen uit 32 landen meldden zich aan, waarvan een groot aantal online biedingen deed. Die belangstelling kwam voornamelijk uit de farmaceutische hoek. Zo zul je maar net een autoclaaf nodig hebben. Of een biologische veiligheidswerkbank. Voor veel partijen is het interessanter om specialistische apparatuur of complete machines op een veiling als deze op de kop te tikken dan nieuw te kopen. Hoewel: als er meerdere geïnteresseerd zijn in hetzelfde kavel, kun je je zachte prijsje vergeten. De voorbereiding van zo'n veiling is enorm en is een combinatie van specialistenwerk en monnikenwerk. Om eens iets te noemen: van alle objecten zijn foto's gemaakt voor op de website. De potentiële koper wil immers graag zien waar hij op biedt. Bovendien is het bij veel kavels verstandig zelf een kijkje te komen nemen. Daar was de kijkdag voor die 15 maart werd gehouden in het verlaten bedrijfspand aan de Verlengde Rijnkade. Enkele internationale partijen kwamen al eerder naar Weesp om een bepaalde kavel te bekijken. "Daar maken we een aparte afspraak voor. Ze vliegen naar Schiphol, rijden naar Weesp, bekijken waar ze belangstelling voor hebben en vertrekken dan weer", zegt Kamminga. Terug in eigen land doen ze verslag bij de directie, die vervolgens besluit om wel of niet online een bod te doen. Het is een van de voordelen van een onlineveiling ten opzichte van een zaalveiling.

Kamminga heeft dergelijke veilingen veel vaker gedaan, maar dit is een van de weinige in zijn woonplaats Weesp. Hij betracht professionele afstand. "In de afgelopen periode waren veilingen vaak het gevolg van faillissement. Dat is vaak pijnlijk. In het geval van Boehringer was het een vrijwillige sluiting van de vestiging en zijn de werkzaamheden overgebracht naar andere vestigingen. Niettemin zijn daardoor sommige Weespers wel hun baan kwijtgeraakt. Dat hou je bij deze operatie ook wel in je achterhoofd." De veiling sloot op 23 maart. Daarna begon deel twee van de operatie: de ontmanteling en het transport van alle verkochte objecten. "Uiteindelijk verdwijnt alles in grote en kleine auto's vanuit Weesp naar alle uithoeken van de wereld."