Fleur van Tol
Fleur van Tol Foto:

Privacyverklaring
op je website!

Vanaf 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dan geldt in de hele EU dezelfde privacywetgeving. Personen krijgen met de AVG meer rechten waardoor hun privacy beter beschermd wordt, organisaties krijgen meer verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Hoe kun jij je als ondernemer voorbereiden op de AVG?

Je moet als ondernemer op 25 mei 2018 klaar zijn voor de AVG. Niet voldoen aan de nieuwe privacywetgeving kan een fikse boete opleveren, die kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van je wereldwijde jaaromzet. Hoe bereid je je voor? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hiervoor bijvoorbeeld een stappenplan en een regelhulp ontwikkeld (zie www.autoriteitpersoonsgegevens.nl).

Personen hebben meer rechten onder de AVG

Iedere persoon van wie persoonsgegevens worden verwerkt heeft het recht om te weten wie zijn of haar gegevens verzamelt, welke gegevens je van hem of haar verzamelt en waarom je die gegevens verzamelt. Ook hebben personen het recht om te weten met wie je die gegevens deelt, hoe lang je die gegevens bewaart en welke mogelijkheden er zijn om gegevens te wijzigen. Als ondernemer ben je verplicht om hierover duidelijk te zijn, bijvoorbeeld door middel van een privacyverklaring op je website.

Voldoe aan je informatieplicht door middel van een privacyverklaring op je website

De privacyverklaring is verplicht voor ondernemers die persoonsgegevens verwerken, en is met name bedoeld voor je klanten en bezoekers van je website. Je medewerkers informeer je liever door middel van je personeelshandboek, via je interne website of huishoudelijk reglement. De privacyverklaring moet voldoen aan een aantal vereisten; zo moet je jouw gegevens duidelijk vermelden, maar ook welke persoonsgegevens je verwerkt, waarom je die gegevens verzamelt, met wie je die gegevens deelt, hoe lang je ze bewaart en dat je ze goed beveiligt.

Op de website veiliginternetten.nl vind je een handige generator waarmee je zelf een privacyverklaring kunt opstellen.