Nieuw huwelijksrecht
voor ondernemers II

In een vorige column gaf ik een belangrijke reden voor ondernemers om onder het nieuwe huwelijksrecht onverminderd huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het ging daarbij om verdiensten uit de onderneming die tijdens het huwelijk in de nieuwe gemeenschap van goederen vallen. Deze keer artikel 95 van boek 1.

Uitgangspunt van de wet is dat in de nieuwe gemeenschap van goederen alle goederen vallen die worden betaald uit gemeenschappelijk vermogen. Omgekeerd geldt dan dat goederen die met eigen (dus niet gemeenschappelijk) vermogen worden betaald, ook buiten de gemeenschap van goederen vallen. Eigen vermogen onder de nieuwe wet kunnen onder andere schenkingen en erfenissen zijn.
Het kan echter ook voorkomen dat betreffend goed gedeeltelijk uit eigen vermogen en gedeeltelijk uit gemeenschappelijk vermogen wordt betaald. In dat geval bepaalt de we, dat indien het goed voor meer dan 50% uit het eigen vermogen wordt betaald, betreffend goed ook privé is van degene die het betaalde voor meer dan 50%. Er ontstaat dan wel een vergoedingsrecht aan de gemeenschap.

Bij oprichting van een BV worden aandelen uitgegeven en moet worden betaald voor die aandelen. Dat noemen we storten op aandelen. Ook al maakt de nieuwe wet het mogelijk bij oprichting niet te storten op aandelen, is dat van harte af te raden!
Stel dat die storting/betaling geschiedt uit een en/of-rekening van de aandeelhouder. Is het aandeel dan eigenlijk wel privé geworden? Is het wel voor meer dan de helft betaald door betreffende aandeelhouder? Dat hangt mede af van de gerechtigdheid tot dat en/of-vermogen. Indien meer is bijgedragen aan de en/of-rekening door de partner van de aandeelhouder, dan kan je je voorstellen op grond van de bovengenoemde regeling dat wellicht het aandeel helemaal niet van de beoogde aandeelhouder maar van diens/haar partner is! Dat wordt wel een erg grote verrassing bij scheiding voor de ondernemer. Ik kan onmogelijk inschatten of die soep wel zo heet wordt gegeten, maar het lijkt me meer dan genoeg redenen om niet via een en/of-rekening te storten op aandelen.

Sterker nog, het zijn inmiddels meer dan genoeg redenen om als ondernemer te opteren voor huwelijkse voorwaarden of daar in ieder geval voor het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) heel erg goed samen met je partner en je notaris over na te denken.