Afbeelding
Foto: Stefan van Hees

Vakgarage voor elk merk

Inmiddels alweer zes jaar Ford Service Dealer in Weesp: Autobedrijf Splinter aan de Hogeweyselaan. En niet alleen voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte Ford kunnen mensen er terecht, ook ook voor het onderhoud en reparatiewerkzaamheden is Splinter een prima plek. Maar er is meer. Om ook andere merken van dienst te zijn is het autobedrijf sinds kort onderdeel van de formule Vakgarage.

Op een zonnige vrijdagmiddag is het goed toeven in het pand aan de Hogeweyselaan 97 waar de 48-jarige vestigingsmanager Jan Jaap Splinter bezoekers te woord staat en ziet hoe de medewerkers achter in het pand sleutelen aan de verschillende wagens. Jarenlang was de Almeerder werkzaam in Naarden, maar toen Ford hem aanbood om in Weesp aan de slag te gaan, greep hij zijn kans.
Midden in de crisis inderdaad, geeft de enthousiaste Splinter, die de afgelopen jaren meerdere dealers Weesp zag verlaten, toe. Hoe komt het dat hij wel overeind blijft? "Een moeilijke vraag", zegt Splinter. "Het is toch lastig om over jezelf te praten. Maar mijn kracht ligt in het hebben van goede relaties. Ik heb ook veel autokopers van buiten Weesp. En ik wil het heel graag. En natuurlijk is Ford als merk heel sterk."

Toch is Ford, weet ook Splinter, niet het nummer 1-merk in Nederland. Misschien ook wel daarom, maar vooral vanwege de groei van het aantal huizen en de krimp van het aantal merkdealers in Weesp wil het autobedrijf ook relaties met een ander merk laten profiteren van de eigen kwaliteit en zorg. Sinds kort is het bedrijf daarom onderdeel van de formule Vakgarage. "Wij waren al langer op zoek naar een manier om onze dienstverlening uit te breiden. Na uitgebreid onderzoek bleek Vakgarage voor ons de beste keuze."

Vakgarage is een groep van ruim 280 samenwerkende garagebedrijven in Nederland, verenigd in een stichting. Door de scherpe gezamenlijke inkoop van A-kwaliteit onderdelen profiteert de klant van het voordeel dat dit oplevert. "Je krijgt dealerkwaliteit voor een universele prijs", legt Splinter uit. "Doordat veel bedrijven Weesp hebben verlaten moeten veel mensen een stuk rijden voor onderhoud. En veel mensen - blijkt ook uit onderzoek - willen niet verder dan zeven of acht kilometer rijden voor onderhoud."
Inmiddels is merkbaar dat Splinter meer is dan alleen dé plek voor Ford-wagens. Ook andere merken staan binnen en buiten het gebouw, al is Ford nog wel ruim in de meerderheid. "De verhouding is nu inderdaad 80-20", geeft Splinter aan. "Het zou mooi zijn als het meer 50-50 wordt. Dat we nu Vakgarage zijn, maakt het werk wel gevarieerder. Maar de autowereld blijft - en dat was ook tijdens het crisisjaren het geval - een mooi vak. Het verkopen is leuk, maar ook het onderhoud. Je bouwt een relatie met mensen op. En ik hecht waarde aan relaties."