Afbeelding
Foto: Ingrid Voet

Een community van ondernemers

Jarenlang stond het pand op de hoek van de IJsselmeerlaan er leeg en vervallen bij. Nu vult het zich als Bloom Studio's met een mix van ondernemers die een hoop levendigheid met zich meebrengen. Eigenaren Laurent van de Mortel en Leon van Ooijen bouwen het pand verdieping voor verdieping om naar werkplekken voor creatievelingen, innovatievelingen en andere -startende - ondernemers.

Het lelijke eendje transformeert langzaam maar zeker in een bedrijvenverzamelgebouw waarin ondernemers, creatievelingen en makers werkruimte huren. De bedoeling is dat zij elkaar kunnen versterken en potentieel iets aan elkaar kunnen hebben en een community vormen. Dat is de visie van Werkstek, dat dit concept al op diverse locaties elders in het land uitgerold heeft, vertelt Gert-Jan Lems van Werkstek. "Werkstek wil leegstaand vastgoed nieuw leven inblazen en steden en buurten weer aantrekkelijker maken door ruimte te bieden aan creatieve bedrijvigheid en startende ondernemingen. Die ruimte is niet alleen betaalbaar, wij willen de ondernemer ook geen financiële strop om de nek binden; de huur is maandelijks opzegbaar en zo is het voor startende ondernemers ook haalbaar. Wij maken een leuke mix van huurders en beschouwen ze als een groot netwerk. Wij gaan verder waar andere verhuurmakelaars stoppen wat dat betreft. In Weesp zitten we nog in de opstartfase, maar onze ervaring elders is dat dit goed werkt."

Van de Mortel kwam in contact met Werkstek toen hij een goede invulling zocht voor het pand in Weesp dat hij met Van Ooijen had gekocht. Zij keken door de rommel en het achterstalling onderhoud heen. "We dachten meteen: daar kunnen we wel wat gaafs mee doen." Samen met hun beider handige vaders maakten ze het gebouw met eigen handen helemaal geschikt voor ondernemers. Een half jaar geleden begonnen ze met de werkplaats op de begane grond, en in no time zat die al vol met ontwerpers en makers. Daarna was de eerste verdieping aan de beurt, die inmiddels ook al vrijwel vol zit en nu wordt de tweede verdieping onder handen genomen. Daarnaast is er bar 'Henk' (genoemd naar de vader van Van de Mortel), de ontmoetingsplek voor de huurders en ook gratis beschikbaar voor productpresentaties en andere bijeenkomsten van de ondernemers in het pand. Op de eerste verdieping is een goed geoutilleerde keuken gemaakt; ook het gebruik daarvan is bij de huur inbegrepen. Overigens is de bar ook voor andere ondernemers uit Weesp te huren.

De huurders van Bloom Studio's zijn blij met de zeer redelijke huurprijzen en -voorwaarden en de parkeerruimte voor de deur, iets wat ze in Amsterdam niet zouden kunnen betalen. Voor Bloom Studio's is niet alleen de verbinding tussen de huurders, maar ook een band met de rest van de ondernemers in Weesp heel belangrijk. "In onze bar werken we bijvoorbeeld samen met Wispe", vertelt Lems.

Agnes Medusa Jasper van Medusa's World was zo ongeveer de eerste ondernemer die in Bloom Studio's een werkplek vond. In haar kleurrijke atelier maakt ze de prachtigste kostuums en poppen voor straattheater. "Ik ben zo blij met deze plek, ook al is het niet in Amsterdam. Maar hier is het betaalbaar en weet ik zeker dat ik lange tijd kan blijven." Ook de Beeldenbrigade van Elisabeth Greve en Celine Morelisse heeft in Bloom Studio's een fijne plek gevonden. "Tussen Amsterdam en Amersfoort in, met een creatieve uitstraling. Zeker nu de entree helemaal verfraaid is met bar Henk, vinden we dat we hier ook heel goed onze opdrachtgevers kunnen ontvangen." Het bedrijf 'Grown', een groene start-up van Weesper Toon Roozen, is weer een heel ander bedrijf. Hij maakt kweekkitjes voor cressen voor thuis in de keuken. "Ik ben blij met deze mooie ruimte voor een goede prijs. Het is inspirerend om hier te komen werken met al die andere creatieve, jonge ondernemers om je heen."

Een bonte mix van fotografen, meubelontwerpers, een beeldend kunstenaar, een metaalbewerker, een architect, een schrijfster en een trompettist is nu al in Bloom Studio's neergestreken. Om de mix compleet te maken, denkt Lems voor de verdere ruimtes in het pand aan ondernemers op het gebied van evenementenorganisatie, reclame en grafische vormgeving. "In de werkplaats is nog één ruimte beschikbaar voor een ambacht of een bedrijf dat iets doet met duurzaamheid en innovatie. Het gebouw kan ook als proeftuin gebruikt worden." Van de Mortel en Van Ooijen werken intussen gestaag door om ook de tweede verdieping van het pand klaar te maken voor al die toekomstige huurders. En daarna die verkeerstorenachtige opbouw op het dak nog. "Wat zullen we daar eens mee gaan doen?"

Afbeelding