Afbeelding

Weesp bindt strijd aan met illegale detailhandel op bedrijventerrein

De gemeente Weesp gaat strenger toezien op de handhaving van het bestemmingsplan voor Bedrijventerrein Noord, vooral waar het gaat om illegale verkoop aan particulieren.

Met het bestemmingsplan in de ene hand en een dwangsom in de andere, verhinderde de gemeente eind mei een sample sale van merkkleding. Die zou plaatsvinden in een pand aan de Flevolaan. Burgemeester Bas Jan van Bochove liet meteen weten dat de gemeente vaker zal optreden tegen illegale detailhandel op het bedrijventerrein. "We weten dat het vaker gebeurt, maar we zien niet altijd alles. Maar op het moment dat wij er kennis van nemen of er door anderen op gewezen worden, zullen wij direct optreden. Er is geen gedoogbeleid, laat die boodschap duidelijk zijn."

Van Bochove benadrukt dat de gemeente scherper op deze overtredingen zal zijn en daarover in gesprek gaat met bedrijvenvereniging IVW en winkeliersorganisatie WDO. De burgemeester zoekt uit of ook verhuurders van bedrijfsruimten kunnen worden aangepakt als ze hun ruimte aanbieden voor verkoop aan particulieren. Ook onderzoekt hij de mogelijkheden om achteraf op te treden.

Beschermen

Om het winkelgebied te beschermen, heeft de gemeenteraad van Weesp al lang geleden via het bestemmingsplan vastgesteld dat verkoop aan particulieren op de bedrijventerreinen niet is toegestaan. Dat geldt in meer gemeentes zo. Ook de provincie speelt daarin een belangrijke rol. Om die reden moest enkele jaren geleden een kringloopwinkel op het bedrijventerrein dicht en kon supermarkt Action zich niet aan de Hogeweyselaan vestigen (op de manier die men wilde).

Voor autodealers, bouwmarkten en andere grote bedrijven gelden uitzonderingen en op sommige plekken gelden er soepeler regels. In de praktijk betekent dat dat je op het bedrijventerrein moeiteloos tien voorbeelden aantreft van verkoop aan particulieren waarvan je je afvraagt: waarom mag dat dan wel? "Wat wel en niet kan staat in het bestemmingsplan. Dat moet je dus goed raadplegen voordat je iets onderneemt", reageert de burgemeester.