Storting op aandelen:
bestuurders pas op!

Soms is het fijn om eventjes met weemoed terug te denken aan vroeger, maar helaas zal de harde huidige realiteit je toch weer snel terugfluiten. Zo geldt dat ook voor oprichtingen van een BV naar huidig recht en dan speciaal de storting op aandelen. Naar oud recht moest er namelijk een bankverklaring zijn afgegeven waarin stond dat het te storten minimumkapitaal stand-by stond op een rekening van de BV io (in oprichting). Dat is allemaal verdwenen en ook een bankrekening voor een BV io schijnt niet meer mogelijk te zijn. Hoe vindt die storting op aandelen naar huidig recht plaats en is er nog wel belang bij de storting op aandelen?
Zeer bewust heeft de wetgever ervoor gekozen de oude verplichte bankverklaring af te schaffen. Er is ook vrijwel niets voor in de plaats gekomen. Althans, zo lijkt het. Want in plaats van waarborgen vooraf naar oud recht wordt naar huidig recht bescherming van schuldeisers gevonden in aansprakelijkheid van bestuurders (en eventueel aandeelhouders).
Bestuurders van een vennootschap moeten naar huidig recht op de hoogte zijn of de storting op aandelen heeft plaatsgevonden. Omdat er vrijwel geen wettelijke vereiste is bij oprichting, zullen bestuurders dus zeer op hun hoede moeten zijn. Is er niet of niet voldoende of niet juist gestort op de aandelen, dan kunnen de bestuurders aansprakelijk worden gesteld. Daarnaast mogen bestuurders geen handelingen namens de vennootschap verrichten indien zij (behoren te) weten dat de vennootschap niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Gebeurt dat toch, dan kunnen bestuurders zelfs privé aansprakelijk gesteld worden. De vaststelling dat storting op aandelen heeft plaatsgevonden zodat de vennootschap over dat vermogen kan beschikken, is dus voor bestuurders zeer relevant.
Ook bij een aandelenoverdracht is storting voor een koper van die aandelen van belang, omdat die mede aansprakelijk wordt voor de volstorting indien geen storting had plaatsgevonden.
Naar huidig recht is er eigenlijk geen sprake meer van een verplicht minimumkapitaal en van verplichte storting bij oprichting. Toch is het, gezien de bestuurdersaansprakelijkheid, van harte aan te bevelen direct bij oprichting vol te (laten) storten. Hoe? In theorie is het denkbaar dat één aandeel wordt uitgegeven tegen één euro nominaal en de storting 'gewoon' plaatsvindt door overhandiging van die ene euro. Van belang is wel dat de bestuurder van de vennootschap en niet de aandeelhouder van de vennootschap die storting in ontvangst neemt. Een verklaring van de bestuurder zou in dit verband aan te bevelen zijn.
De andere veelgebruikte methode is overmaking door de aandeelhouders van betreffend te storten bedrag op de derdengeldenrekening van de notaris. Na oprichting, inschrijving in het handelsregister en openen van een bankrekeningnummer zal de notaris betreffend bedrag overmaken op de bankrekening van de vennootschap. Indien geen bankrekening wordt geopend en betreffende notaris de storting niet kan overmaken, is de kans groot dat niet is gestort en bestuurders alsnog aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dus hoe groot of klein de storting ook, zorg na oprichting voor een bankrekeningnummer.
Stort, zodat je niet aansprakelijk gesteld wordt.