Fleur van Tol
Fleur van Tol

Uiterste betaaltermijn van 60 dagen grote ondernemingen

In de Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen, die vorig jaar is ingegaan, zijn de regels om een betaaltermijn van méér dan zestig dagen overeen te komen aangescherpt. Ter bescherming van het midden- en kleinbedrijf en de zelfstandige ondernemer. Het uitgangspunt is een betaaltermijn van dertig dagen. Een langere betaaltermijn overeenkomen mag, van maximaal zestig dagen. Dat was al zo.

Nieuw is dat een langere betaaltermijn dan zestig dagen overeenkomen niet meer mag tussen een grote onderneming als debiteur en een kleine onderneming als crediteur. Wel mag dat tussen twee grote ondernemingen of tussen twee kleine ondernemingen worden overeengekomen.

De Wet uiterste betaaltermijn is hard: een betaaltermijn langer dan zestig dagen overeengekomen tussen een grote onderneming als debiteur (degene die moet betalen) en een kleine onderneming als crediteur (de schuldeiser) is nietig.

Wat is het gevolg?
Een betaaltermijn van meer dan zestig dagen overeengekomen tussen een grote onderneming als debiteur en een kleine onderneming als crediteur is in strijd met de wet. Tussen partijen geldt dan van rechtswege een betaaltermijn van dertig dagen.

En bij niet tijdige betaling, dus na het verstrijken van die termijn van dertig dagen, is de grote onderneming wettelijke handelsrente verschuldigd. Op dit moment is dat 8% per jaar.

Wat is een grote onderneming, en wat een kleine?
Een grote onderneming voldoet aan twee of drie van de volgende eisen: meer dan € 20 miljoen aan activa; netto-omzet van meer dan € 40 miljoen; meer dan 250 werknemers.

Met kleine onderneming wordt het midden- en kleinbedrijf en de zelfstandige ondernemer bedoeld, maar ook de onderneming die voldoet aan twee of drie van de volgende eisen: minder dan € 20 miljoen aan activa; netto-omzet van minder dan € 40 miljoen; minder dan 250 werknemers.

Voor welke overeenkomsten geldt dit?
De wet is op 1 juli 2017 in werking getreden voor overeenkomsten die vanaf dat moment zijn aangegaan. Voor overeenkomsten die op 1 juli 2017 al bestonden geldt deze regel vanaf 1 juli 2018.

Heb je dus als kleine of middelgrote onderneming zaken gedaan met een grote onderneming die een betalingstermijn van meer dan zestig dagen heeft afgedwongen, dan kan het zo zijn dat die termijn nietig is. Let op, want deze regel geldt alleen voor grote ondernemingen als debiteur! Het merendeel van de ondernemingen behoort tot het midden- en kleinbedrijf en daarvoor geldt deze regel dus niet.