Afbeelding
Foto: Brian Elings

En nu is er ook Weesper gin

Na jenever van Anker Weesp kwam er Weespermoppenlikeur en sinds kort is er (lichtbruine) Anker Gin. De drankenkast wordt steeds voller met echte Weesper alcoholische drankjes. "Wijn? Nee, geen wijn. Het moet wel gedestilleerd zijn. Whisky? Dat zou kunnen", zegt Christian Pfeiffer, die samen met zijn vrouw Silvia in 2016 Anker Weesp begonnen is.

Anker jenever was de eerste gedestilleerde drank van Anker Weesp en zal altijd het belangrijkste product – het kroonjuweel - zijn met het inmiddels in Weesp wereldberoemde etiket met het anker waarin het logo van Weesp is verweven. Het verhaal erachter - over de tientallen stokerijen die Weesp ooit telde en de zoektocht naar de perfecte jenever die op ambachtelijke wijze kon worden gestookt volgens het oudst bekende jeneverrecept (1630) uit Weesp - maken de jenever tot de Moeder aller Anker-dranken.

Spaarcentjes

Maar ja, met alleen jenever was de basis onder Anker Weesp, waarin Silvia en Christian heel wat spaarcentjes hebben zitten, wel erg wiebelig. En dus kwam er in 2017 een Anker Weespermoppenlikeur met - verdomd als het niet waar is - die herkenbare smaak van dat Weesper koekje. "Dat was wel een ding hoor, om die smaak erin te laten herkennen, maar het is gelukt. Met dank trouwens aan Patisserie Holtkamp in Amsterdam. Zonder hun expertise was het niet gelukt."
Mooi, zou je denken, maar jenever is niet echt populair in de kroeg en bovendien zijn Anker jenever en Weespermoppenlikeur niet goedkoop en om deze reden geen 'runner'. Er moest dus iets komen wat én de kroeg kan veroveren én waarmee geld wordt verdiend om te investeren in een stokerij met verkooppunt die moet komen in de Laurentiuskerk aan de Herengracht, die momenteel wordt verbouwd. "En dan kom je uit bij gin", zegt Pfeiffer. "Jenever en gin zijn broertjes van elkaar, maar jenever heeft de wereld niet veroverd en gin wel."

Een scherf

Bovendien, en niet onbelangrijk voor de Pfeiffers, zit ook hier historie aan. Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn werd een scherf van een oude kruik 'Weesp Gin' tentoongesteld en toen was helder: ook Weesp Gin moest terugkeren. "We hebben vervolgens lang gezocht naar een typische kaneelsmaak. Die hebben we gevonden door Ceylonkaneel toe te voegen. Dit maakt deze gin zeer geschikt voor gin-tonic. En dat is momenteel héél populair", zegt Pfeiffer. De gin wordt sinds kort verkocht bij de Weesper slijterijen Overmars en Petit Clos en in de kroeg, bij Toeters&Bellen onder andere.
En nu moeten, hopen Silvia en Christian, deze drankjes de wereld veroveren, te beginnen in Weesp en de regio, om het grote doel te realiseren: een distilleerderij in de voormalige Laurentiuskerk. "Want dat is onze droom."