Afbeelding
Foto:

'Ik ben een echte Raboman'

Rabobank Amstel en Vecht houdt een kantoor in Weesp, maar dat wordt na de zomer van 2020 kleiner. Maar verder verandert er na die tijd niets aan de zichtbaarheid van de Rabobank in de gemeenschap, verzekert de nieuwe directeur Ugur Pekdemir (51) de klanten. "Ik hecht heel veel waarde aan maatschappelijke betekenis, dat is zelfs mijn leitmotiv. Daarom ben ik een echte Raboman."

Ugur Pekdemir en de Rabobank hebben één ding gemeen: beide hebben een grote maatschappelijke betrokkenheid bij de (lokale) gemeenschap. Ergens halverwege het gesprek toont hij op een A4'tje een overzicht van alle verenigingen en organisaties die met succes een beroep deden op het zogeheten Coöperatiefonds van de Rabobank. Het is een imposante lijst, met onder veel meer de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp, het Vechtstede College, Versa Welzijn, Oranjevereniging Weesp en Verpleeghuis Hogeweij. Waarmee meteen ook de diversiteit is getypeerd. Daarnaast is er nog een lijstje met gesponsorde evenementen, waarop onder meer MHC Weesp en de Rabobank Verenigingenmarkt prijken. En voor het geval klanten denken dat, nu concreet is dat de Rabobank in 2020 het pand aan de Prinses Irenelaan verlaat, de Rabobank zich ook op dit gebied steeds meer zal terugtrekken: wees gerust, dat is niet zo. Ugur Pekdemir wil dat graag onderstrepen.

Maatschappelijk betrokken

Pekdemir is tot in het diepst van zijn wezen een maatschappelijk betrokken persoon, maar hij is niet altijd in dienst van de Rabobank geweest. Na zijn studie economie en wiskunde aan de Tilburg University werd de Arnhemmer in die stad economisch medewerker van de gemeente. De Rabobank kende hij hooguit omdat hij er klant was. Dat werd anders toen hij toetrad tot de ledenraad van de plaatselijke Rabobank en dat bleek later de opstap naar een dienstverband met de bank. Hij werkte eerst als interim-directeur bij verschillende Rabobanken en werd in 2010 directeur in Noord-Kennemerland om vervolgens per 1 april dit jaar de nieuwe leidsman te worden van Rabobank Amstel en Vecht. Hij koos bewust voor deze plek. "Vanwege de dynamiek heb ik nu eenmaal meer met een stedelijke omgeving dan met de regio, en de metropool Amsterdam is dan het summum."

Kleinschaliger

Maar, zo geeft hij toe, Weesp is natuurlijk vooralsnog wel een ander kopje thee dan Amsterdam en zelfs dan Amstelveen, dat ook tot zijn werkgebied behoort. Hij typeert Weesp aldus: "Weesp is kleinschaliger waardoor ondernemers elkaar veel beter kennen, veel meer samenwerken en ook meer betrokken zijn bij de gemeenschap. De ondernemersvereniging IVW is ook heel actief, dat is ook kenmerkend voor Weesp."

Gerevitaliseerd

Toen hij wist dat hij werd aangesteld, is hij een paar keer in Weesp gaan kijken. Daarbij viel hem onder andere op dat er links en rechts wel wat kan worden 'gerevitaliseerd', zoals hij het noemt. En hij vroeg zich gaandeweg ook af wat er binnen het bedrijfsleven in Weesp is veranderd sinds in maart dit jaar de gemeenteraad besloot samen te gaan met Amsterdam. Hij zegt: "Weesp wordt onderdeel van Amsterdam, maar zelfs dan moet het bedrijfsleven in Weesp zich afvragen wat Weesp onderscheidend maakt. Of er sinds maart iets wezenlijks is veranderd binnen het Weesper bedrijfsleven? Vind ik wel. Ik zie dat een groep ondernemers zich nu veel meer richt op Amsterdam dan op het Gooi. Dat is ook logisch, want Amsterdam heeft binnen Nederland een unieke mondiale uitstraling. Daar kun je mooi de vruchten van plukken." Goed te weten hierbij: los van het feit dat de Rabobank gewoon bankier is, kan de bank ook helpen bij het verruimen van de blik van ondernemers. "De Rabobank stelt haar kennis en netwerk graag ten dienste van de ondernemers", zegt Pekdemir.

Representatief kantoor

Tot 20 augustus 2020 staat ook het riante kantoor aan de Prinses Irenelaan nog ten dienste van de ondernemers, bijvoorbeeld om te vergaderen, maar na die tijd is dat voorbij. Het huurcontract is namelijk opgezegd, omdat voor de nieuwe manier van bankieren zo'n groot gebouw niet meer nodig is. Pekdemir zoekt nog representatieve kantoorrruimte waar drie, vier medewerkers prettig kunnen werken en klanten kunnen ontvangen.
"Dit gebouw is gewoon te groot voor ons, zo simpel is het, maar iedereen kan gerust zijn: we blijven absoluut in Weesp. Een plek in het centrum? Dat zou kunnen, maar hoeft niet per se. Het moet goed bereikbaar en zichtbaar zijn, maar we kunnen net zo goed ergens intrekken, waarom niet? De Rabobank, ABN Amro en ING brengen vanaf januari 2019 hun geldautomaten onder in een aparte organisatie (Geldservice Nederland, Weesper bedrijf!). Die organisatie bekijkt samen met de banken hoeveel geldautomaten er moeten komen en waar deze het beste kunnen staan. Een van de uitgangspunten is dat iedereen binnen een straal van vijf kilometer een geldautomaat moet kunnen vinden."