Afbeelding

Prinsjesdag

Op het moment van schrijven is twee dagen geleden Prinsjesdag geweest. De Koning sprak tijdens de troonrede uit dat meer mensen concreet moeten merken dat het goed gaat. Sympathiek, maar hoe blijkt dit uit het belastingplan? Ik neem je graag mee langs de fiscale headlines in de inkomstenbelasting.

Box 1
Vanaf 1 januari 2019 gaan we een voorzichtige daling van de tarieven zien over de 2e, 3e en 4e schijf. Met ingang van 2021 is een grotere wijziging voorzien: met slechts nog twee schijven gaan we richting een zogenoemde 'vlaktaks' met schijf 1 tot een inkomen van € 68.507 tegen 37,05% en daarboven een toptarief van 49,50%.

Ik merk op dat ook versoberingen zijn aangekondigd. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek vanaf 2023 versneld afgebouwd met 3% per jaar, boven op de reeds bestaande afbouw. In 2023 is de rente op de eigenwoningschuld nog maar aftrekbaar tegen 37,05%, het laagste tarief (let op: dit geldt voor meerdere persoonsgebonden aftrekposten). Ook wordt de Wet Hillen afgebouwd met 3,33% per jaar vanaf 2019. Zo kan het voorkomen dat je bij een lage eigenwoningschuld het woongenot moet bijtellen op het inkomen uit werk en woning. Met de voorgestelde plannen krijg je dan mogelijk de situatie dat de aftrekposten tegen het laagste tarief zijn te effectueren, maar het genot tegen het toptarief wordt belast.

Box 2
Voor diegenen die een eigen B.V. hebben dient te worden opgemerkt dat winstuitkeringen vanaf 2020 zwaarder worden belast tegen 26,9% in 2021. Tevens wordt het verrekenen van Box 2-verliezen in tijd beperkt naar maximaal 6 jaar voorwaarts. Dat zien we overigens ook terug in de plannen voor de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting. Hoewel daar een aangekondigde tariefsverlaging tegenoverstaat.

Tot slot, een nog totaal niet uitgewerkte aankondiging om 'schulden' van de directeur-grootaandeelhouder aan de eigen B.V. te maximaliseren tot € 500.000. Het meerdere wordt vermoedelijk een verplichte winstuitdeling tegen een dus ongunstiger tarief.

Box 3
Er zijn geen ingrijpende veranderingen aangekondigd. Box 3 was, is en blijft kostbaar belast bezit onder de veronderstelling dat menig particulier privévermogen op een spaarrekening heeft staan.

Door een lappendeken van fiscale regels is het complex om voor het individu vast te stellen of er een financiële vooruitgang in zit. Door goed financieel te plannen zijn er mogelijkheden. Denk aan het antwoord op vragen zoals: wanneer kan ik het beste mijn eigen woning onderhouden? Is het gunstig om af te lossen op de hypotheek? Nu, of volgend jaar naar de tandarts? Wanneer winst uitkeren uit de B.V.? En is ondernemen vanuit een B.V. nog wel interessant? Als ondernemer bent u nooit uitgedacht.