Een pracht les

Er zijn van die ondernemers die ondernemen makkelijk doen lijken. Alsof het succes ze toevallig is overkomen. Haast achteloos hebben ze een bedrijf uit de grond gestampt. Zo'n ondernemer is Stef Pronk. Stef - ook wel. of misschien zelfs beter. bekend onder zijn bijnaam Keu - behoort volgens eigen zeggen tot de 'drie sufferds van de familie'. Dirk en de inmiddels overleden Joop zijn de andere twee en gezamenlijk hebben zij een bedrijf opgezet dat uniek is in Nederland. Pronk Geschenken heet het bedrijf dat is ondergebracht in de holding Pronk Juweel, waar onder andere ook de winkel aan de Slijkstraat toebehoort.
Drie sufferds? Echt niet. Van de drie is Stef de meest uitgesproken Pronk en hij vertelt in deze editie hoe het van een delicatessenwinkel en een kraam op de markt gekomen is tot dé specialist in feestpakketten en tegenwoordig ook fulfilment. In de echt goede jaren werden er tienduizenden per jaar verkocht. Stef Pronk vertelt het allemaal lachend en doet lijken alsof het allemaal achteloos en door toeval ontstaan is. Dat is natuurlijk niet zo. Misschien heeft er geen gedachte achter gezeten, maar 'De Pronkies' zijn echte ondernemers die kansen zien en er meteen op inspringen.
Zo bezien is het verhaal van Stef een prachtles voor iedere ondernemer die aan het begin staat van zijn carrière. Pak de kansen die er zijn, werk hard en heb een heilig geloof en passie in wat je doet. En doe vooral niet gewichtig. Want dat is Stef Pronk ook ten voeten uit: doe normaal, dan komt het allemaal goed.

Hans Peijs,
hoofdredacteur a.i. B2B