Afbeelding
Foto: B2B

'Trots op ons werk'

Het Weekend van de Wetenschap bestaat al een tijdje, maar dit jaar deed MetalTech voor het eerst mee. Directeur Peter van Leeuwen vertelt waarom.

Metaalverwerkingsbedrijf MetalTech aan de Gouwzeestraat zette zaterdag 6 oktober de deuren wagenwijd open voor iedereen die een kijkje wilde nemen bij deze zelfbenoemde 'Meester in fijnmechanica'. Directeur Peter van Leeuwen licht het graag toe: "MetalTech is een metaalverwerkingsbedrijf. Dat wil zeggen dat metaal of kunststof door middel van onder andere draaien, frezen en verspanen, kortom, door te bewerken, een onderdeel wordt van iets. En wij zijn gespecialiseerd in het fijne werk. Wij leveren onder andere onderdelen voor duiklampen, filmcamera's die over rails lopen (daarvan was tijdens de open dag een proefopstelling te zien-red.), maar ook voor 3D-kijkers voor bepaalde musea (ook die waren te zien-red.)."

Promoten

Het is de eerste keer dat Van Leeuwen, die MetalTech in 1983 met zijn compagnon Cor van der Werf opzette en sinds 1996 aan de Gouwzeestraat is gevestigd, zich aanmeldde voor deelname aan het Weekend van de Wetenschap. Hij vindt het namelijk belangrijk dat mensen kunnen zien dat dingen gemaakt worden. "Wij doen dit om het vak te promoten en dat is nodig. Wij werken veel samen met het ROC in Hilversum en telkens merken wij weer dat veel mensen niet weten hoe dingen gemaakt worden. Wij zijn trots op ons vak en willen dat graag laten zien."

Gebrek

De geringe affiniteit met techniek onder met name de jeugd leidt ertoe dat er in Nederland een groot gebrek is aan jonge mensen die een technische opleiding volgen. Veel bedrijven missen de instroom aan de onderkant, maar daar heeft MetalTech gelukkig geen last van: "Tot op heden kunnen wij nog steeds mensen vinden. Wij zijn al dertig jaar Erkend Leerbedrijf en hebben altijd stagiairs lopen die we in dienst kunnen nemen."

Robotisering

Wie bij MetalTech rondloopt – het bedrijf omvat drie panden – ziet dat veel werkprocessen zijn geautomatiseerd en vooral vier robots springen in het oog. "In 2006 was er net zo'n bubble als nu en toen besloten wij vier robots te ontwikkelen voor seriematig werk. Dat heeft goed uitgepakt. Of wij voorloper zijn op dit terrein? Ik kan niet voor anderen praten, maar ik denk het wel. De branche gaat nu steeds meer robotiseren, terwijl wij dit al twaalf jaar doen", aldus een trotse Van Leeuwen.