Afbeelding
Foto: Brian Elings

Winkeliers werken optimaal samen

Niet altijd en overal werken winkeliers optimaal samen. Maar een vaste groep ondernemers op de kop van de Slijkstraat bewijst dat dit wel kan. Laatst hadden ze een wintermarkt en ook volgend jaar organiseren ze regelmatig iets leuks.

Niet zo eens heel lang geleden was het begin van de Slijkstraat of, zo wordt het ook genoemd - de Kop van de Slijkstraat - niet het meest uitzinnige deel van deze winkelstraat, maar dat is de laatste jaren drastisch veranderd. Nu gebeurt hier juist het meest van de straat. Dat komt doordat de eigenaren van patisserie en chocolaterie Boom, restaurant De Gelagkamer van Weesp, Inter Snacks, pizzeria Selene, woninginrichting en linnenshop Wagenaar, kook- en cadeauwinkel Hel's kitchen, cadeauwinkel Stylelien, Enorm Van Driel, Vabrik Streetwear en 'the new kid on the block' Tinus Tattooshop het uitstekend met elkaar vinden. En nog veel belangrijker dan dat: ze organiseren regelmatig iets gezelligs. Zo was er onlangs nog de 'Slijkstraat in wintersfeer', waarbij vrijwel iedereen een kraampje voor de deur had.

Afwachtende houding

Aanjager van de samenwerking is Martin Boer, die samen met Erik Ritsma eigenaar is van De Gelagkamer van Weesp. Veel Weespers kennen de twee nog goed als de uitbaters van La Ruelle. Een lang verhaal kort: ze verkochten La Ruelle, gingen naar het oosten van het land, konden daar niet aarden, kwamen terug om De Gelagkamer van Weesp te beginnen en merkten dat de Slijkstraat wel wat peper kon gebruiken. "Er was een afwachtende houding en voor een winkelier geldt: een afwachtende houding is een slechte houding", vertelt Boer.

Herfstmarkt

Boer is nogal van actie en bedacht een herfstmarkt. "De herfst is een seizoen waar je veel omheen kunt verzinnen en als iedereen een kraam voor de winkel zou zetten, was het al gauw gezellig." Het idee werd enthousiast ontvangen, althans, bij de ondernemers direct om hem heen. De herfstmarkt bleef daardoor bescheiden van opzet, maar werd wel een succes en dat smaakte naar meer. Boer legt uit wat de bedoeling is: "Af en toe organiseren we wat en en we gaan niet hoog van de toren blazen. En doseren, dat is ook belangrijk. In het voorjaar en zomer zijn er in Weesp al genoeg activiteiten, zoals Weesp Gastvrij en het Sluis-en-bruggenfeest. Wij organiseerden daarom in september het Slijkstraat Mosselfeest en in oktober de herfstmarkt. Maar die timing bleek achteraf niet gelukkig gekozen en daarom hebben we de herfstmarkt verschoven naar november. Dan kun je namelijk ook Sinterklaas meepakken en de feestverlichting brandt dan ook en geeft extra sfeer. De herfstmarkt werd daarom 'Slijkstraat in wintersfeer'."

Expertise

Strak georganiseerd gaat het er allemaal niet aan toe, maar dat is juist de charme. Binnen het clubje heeft bijvoorbeeld iedereen zijn eigen expertise. De één is handig met tekst en weet snel een flyer in elkaar te zetten, een ander is handig met zijn handen, weer een ander weet goed de weg op het stadhuis (makkelijk met vergunningen) en zo heeft iedereen zijn bijdrage. Boer: "We hebben ook niet een gezamenlijk potje geld. Iedereen neemt een kraam voor zijn winkel, de kosten voor de flyers worden gedeeld en als er een advertentie bij moet dan worden die kosten ook verdeeld, en dat is wat het is. Moeilijker wordt het niet. Het moet gezellig blijven en we willen iedereen binnenboord houden. En aan vergaderen doen we ook niet. We hebben een groepsapp waarin we communiceren. Meer overleg is niet nodig. Als iemand iets verzint, wordt dat in die app gemeld en dan kan iedereen reageren. Als er zeven meedoen, gaan we ervoor, maar zijn er minder dan vijf, dan doen we het niet."

Nieuwe ondernemers

Nieuwe ondernemers zijn er ook. Willem Boom opende hier onlangs patisserie en chocolaterie Boom en haakte meteen aan bij het clubje, terwijl Tinus van Tinus Tattooshop er wel al bij hoort, maar nog zo vers is dat hij de kat uit de boom kijkt. "Bovendien is dat natuurlijk best lastig, een tattooshop, want wat kun je daar nou mee op een kraampje? Ik zou dat niet zo snel weten, maar misschien bedenkt hij iets. Hij is in elk geval welkom én heel enthousiast", zegt Boer. ''Hoe meer zielen, des te meer vreugd."

Gemiste kans

Maar het clubje hoeft dus niet deze omvang te houden. "Vorig jaar hadden we Bloem & Bloem erbij, maar die deed door omstandigheden nu niet niet mee. En Selene doet de ene keer wel en de andere keer niet mee, dat is allemaal best. Het zou natuurlijk het mooist zijn als er een kettingreactie komt van winkeliers, maar niet iedereen is enthousiast. Ikzelf vind dat een gemiste kans, want wat kost nou een kraampje? Maar iedereen moet dat zelf weten. Vrijheid, blijheid. We gaan ook niet zeuren. Wil iemand meedoen, graag, wil iemand niet meedoen, ook prima."

Goede band

De ondernemers hebben inmiddels een goede onderlinge band, maar het moet geen kleffe boel worden, vindt Boer. "Bij Lieke en Frank Wagenaar wordt zowat elke vrijdag gezellig de week afgesloten. Daar komt dan de hele buurt langs. Ik zeg weleens dat het net Klein Jordaan is, in de positieve zin van het woord. Mooi hoor, maar ikzelf heb daar niet zo veel mee. We komen ook niet thuis bij elkaar over de vloer. En als iemand iets nodig heeft wat een ander verkoopt, dan vragen we natuurlijk eerst of zij of hij dat kan leveren, maar als dat niet het geval is, de prijs is niet goed of wat dan ook, dan niet. We gaan niet kopen om het kopen omdat het verplicht voelt om daar te kopen."

Reclamebelasting

De winkeliers betalen sinds dit jaar reclamebelasting die bestemd is voor leuke dingen in het centrum. En leuk zijn de activiteiten die ze organiseren zeker, dus liggen daar nog mogelijkheden? Boer: "Ik heb begrepen dat die alleen bestemd is voor activiteiten die voor de hele binnenstad gelden. De kosten die wij hebben, vallen natuurlijk ook mee. Maar ik ga het zeker vragen. Op iets vragen staat geen gevangenisstraf."