Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

50 jaar aan het Binnenveer

Een halve eeuw. Zo lang bestaat slijterij en wijnhandel Overmars aan het Binnenveer al. Hoe lang nog weet niemand, maar in elk geval hebben Meta Blüm-Overmars en haar man Jaap er nog steeds zin in.

Winkels die bij Weesp horen zoals de preekstoel bij een dominee. Daar zijn er niet heel veel meer van, maar feit is dat juist deze winkeliers Weesp dat karakteristieke geven en buitenstaanders de reden geven om te komen winkelen in Weesp. Slijterij en wijnhandel Overmars aan Binnenveer 5 is zo'n winkel –of een instituut is het eigenlijk- die hier 28 november op de kop af 50 jaar is gevestigd.

Heel veel veranderd is er door de jaren heen niet. Ja, het assortiment is anders, met meer wijn dan vroeger, maar wat betreft de winkel zelf amper. Nog steeds rinkelt het vrolijke winkelbelletje bij binnenkomst en als er verder niemand in de winkel is, komt meestal Meta maar anders Jaap naar beneden om de klant van dienst te zijn. Kenmerkend is ook dat er altijd wel dozen op de vloer staan. En die vloer kraakt een beetje, dat hoort er ook bij.

Pas 41 jaar

Meta en Jaap zwaaien hier de scepter. Nog niet zo lang als dat de winkel bestaat, maar 'pas' 41 jaar want Meta nam de zaak op 1977 over van haar ouders. Toen woonde ze al samen met haar ouders boven de winkel. In die tijd moet het er al naar drank hebben geroken, bij wijze van spreken dan, want al eeuwen daarvoor was er een drankvergunning gegeven aan vorige generaties. In het kantoor achter de winkel aan de muur van het pand dat uit 1650 stamt, hangen vergunningen van 1881.

Meehelpen

Meta werkte als 18-jarige bij Philips Duphar, maar hielp al wel in de winkel. Daar leerde zo ook Jaap kennen en in 1977 namen ze de zaak over. Eerst nog met haar ouders erbij, maar negen jaar later samen en nu dus 41 jaar.
De vraag bij dit soort zaken is altijd: hoe lang nog? Meta en Jaap hebben geen opvolgers en zijn al op leeftijd, maar van stopen is geen sprake. Even leek het daar wel op, toen de eigenaar het pand te koop zette. Meta en Jaap kregen toen veel vragen, maar de kou is uit de lucht. "Wij hebben aangegeven dat we nog niet van plan zijn te vertrekken, de advertenties staan op dit moment niet meer online. Bovendien is het pand in het verleden wel meerdere keren van eigenaar gewisseld."