Hier is woningbouw gepland en ook dat legt weer druk op het bedrijvenarsenaal.
Hier is woningbouw gepland en ook dat legt weer druk op het bedrijvenarsenaal. Foto: B2B

Bedrijven verliezen terrein

Er worden steeds meer bedrijven opgeofferd aan woningbouw en dat wordt niet gecompenseerd. Het gevolg: bedrijven kunnen niet groeien en verlaten Weesp tegen hun zin.

In Weesp zoeken meerdere bedrijven naar ruimte om te groeien, maar er is veel te weinig aanbod aan goede locaties. Dit heeft er al toe geleid dat een bedrijf als Eurosort is verhuisd naar 's-Graveland en dat op dit moment nog twee grote groeiende bedrijven genoodzaakt zijn om zich buiten Weesp te gaan vestigen. Een daarvan is bakkersbedrijf Bakels Senior dat naar Zeewolde gaat verhuizen; van de ander zijn de plannen nog te vers, waardoor de naam niet genoemd mag worden.

Gepaste tegenzin

Dit vertelt makelaar Ingrid Kikkert van Van Lonkhuizen Makelaars in Weesp. Volgens Kikkert is er geen bedrijf dat graag kiest voor een vertrek uit Weesp. "Bedrijven vertrekken met gepaste tegenzin", zegt ze.
Er zijn twee redenen voor. De eerste is de economie die momenteel goed is. "Veel bedrijven gaat het goed en dat betekent nu eenmaal dat er gezocht wordt naar expansiemogelijkheden." En de tweede reden is dat Weesp amper, om niet te zeggen geen, ruimte heeft voor bedrijven die willen doorgroeien, laat staan voor nieuwe bedrijven. "En de schaarse plekken die er zijn, worden getransformeerd naar woningen", zegt Kikkert.

Transformatie

Hiermee wordt gedoeld op de plannen voor woningbouw aan de Nijverheidslaan, maar ook de vergevorderde plannen voor transformatie van kantoorgebouwen naar appartementen aan de Amstellandlaan en mogelijke transformatie van kantoorgebouwen op het Van Houten Industriepark. Alles bij elkaar raken de plekken voor bedrijfsvestigingen op. "Eigenlijk biedt in deze regio alleen Almere nog mogelijkheden voor bedrijfsvestigingen en groei van bestaande bedrijven", zegt Kikkert.
Kikkert constateert dat Weesp eigenlijk geen kant op kan. "Het Domijn zou een mooie locatie zijn geweest voor nieuwe bedrijven, maar die mogelijkheid is er niet meer. Daarnaast zit de waterzuiveringsinstallatie, maar ook daar mag niets worden gebouwd. Alleen de Nijverheidslaan en in de toekomst wellicht langs de nieuwe toegangsweg van Weesp vanaf de A1 zijn mogelijkheden, maar vooralsnog schijnt dat grond te zijn waar ook niets mag. Er zijn dus in potentie wel mogelijkheden, maar vooralsnog weegt het belang van woningbouw zwaarder."